Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'a karşı alınan geniş çaplı ambargo kararına sert tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer araştırmalarına karşı Avrupa Birliği'nin aldığı geniş çaplı ambargo kararına sert tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB'nin (Tahran merkez bankası aktiflerinin kısmen dondurulması ve petrol alımını 1 Temmuz'a kadar kademeli yasaklayan) İran kararı yarar getirmez. Büyük yanlış yapılıyor. AB'yi bu hususta uyarmıştık" denildi.

Moskova'nın İran konusundaki açıklamasında, "Tahran hükümetine tavizlerde bulunması için baskı uygulamak hiçbir yarar getirmez. İran siyasetini (ABD ve AB'ye göre) yönlendirecek değildir" deniliyor.

İRAN'DAN SERT TEPKİ

Öte yandan İranlı bir milletvekili, Hürmüz Boğazı'nı "kesinlikle" kapatacaklarını söyledi. Üst düzey milletvekili, Fars ajansına yaptığı açıklamada ham petrol ithalatının sekteye uğraması durumunda Hürmüz Boğazı'nı kesinlikle kapatacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği, bugün nükleer programı sebebiyle İran'a petrol ambargosu uygulanması kararı almıştı. Karar, İran'la yeni petrol anlaşmalarının yapılmasını yasaklarken, eski anlaşmaların Temmuz ayına kadar yürürlükte kalmasına izin veriyor.

Aynı zamanda bugün bir Amerikan savaş gemisi Hürmüz Boğazı'ndan Basra Körfezi'ne girmişti. Sıradan bir manevra ile boğazdan geçtiklerini belirten Amerikalı yetkililerin yanı sıra İran'da bu geçişin sıradan olduğunu belirtmişti.

Avrupa Birliği'nin İran ile yaptığı enerji alım anlaşmalarının süresi 1 Temmuz tarihine kadar devam ediyor. Avrupa Birliği ülkeleri ortaklaşa aldıkları karar neticesinde sözleşmelerinin devam ettiği 1 Temmuz tarihine kadar enerji alımlarını kademeli olarak azaltacaklar. AB ülkeleri Sözleşmelerinin bittiği tarihten itibaren ise artık İran'dan her hangi bir enerji alımı gerçekleştirmeyecekler.

AB ülkeleri ayrıca İran'ın nükleer görüşmelerine yanaşması halinde söz konusu yaptırımları kaldırabileceklerini de belirtiyorlar.

İran yaptırımlara misilleme olarak Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığı için kilit önemdeki Hürmüz Boğazı'nı kapama tehdidinde bulunmuştu. Dünya petrolünün yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan taşınıyor.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Cuma günü yaptırımlara rağmen Avrupa ülkelerinin diplomasiye açık olduğunu söylemişti. Ashton, yeni müzakereler için Tahran'a Ekim ayında yaptıkları teklife henüz yanıt alamadıklarını belirtti.

Avrupa Birliği diplomatları Perşembe günü İran Merkez Bankası'na da yaptırım kararı almışlardı. Fakat petrol ambargosunun etkisinin daha ağır olacağı ifade ediliyor.
Editör: TE Bilişim