Rus donanması, Karadeniz'de ikinci deniz fenerinin işgal edilmesi girişimlerini önlediğini açıkladı.

Rusya, cuma günü Ukrayna'yı Yalta'daki deniz fenerini işgal etmekle suçlamıştı. Moskova, deniz fenerlerinin Karadeniz'deki donanmasının güvenliği için yaşamsal öneme sahip olduğunu, işgalin iki ülke arasındaki anlaşmaya aykırı olduğunu söylüyor.

Kiev yönetimi ise, Kırım kıyılarındaki deniz fenerlerinin kendi mülkiyetine ait olduğunu savunuyor. Son krizin, iki ülke arasındaki doğalgaz fiyatına ilişkin anlaşmalığın çözümünden kısa bir süre sonra meydana gelmiş olmasına dikkat çekiliyor.

Rus enerji devi Gazprom'un, Ukrayna'ya sattığı doğalgazın fiyatını arttırma teklifi üzerine ortaya çıkan anlaşma, Moskova'nın Kiev'e sattığı doğalgazı kesmesine neden olmuştu.

Avrupa'ya gaz sevkiyatını da etkileyen kesinti sonrası, yeniden anlaşmaya varılmıştı. Fakat anlaşma Ukrayna'da büyük bir siyasi krize neden oldu. Ukrayna muhalefeti dün parlamentoda yapılan oylamada, ulusal çıkarlara ihanet ettiğini söyleyerek, hükümete güvensizlik oyu verdi

Cumhurbaşkanı Yusçenko oylama sonucunu "anlaşılmaz" ve "yanlış" olarak niteledi ve temyiz etmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Muhalefet 6 aylık süre ardından fiyatın daha da artabileceğinden endişe ediyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim