Rusya Başkanı Vladimir Putin’nin, tahıla getirilen ihracatı yasağını kaldıracağı müjdesi bölgedeki küçük tonajlı gemi armatörlerini sevindirdi. 

Dünyanın üçüncü en büyük buğday ihracatçısı Rusya, yaklaşık bir yıldır uyguladığı tahıl ihracat yasağını 1 Temmuz’da kaldıracağını duyurdu.  Ülkenin tarım bakanlığı bu yılki hasatların geçen yıldan yüksek olacağı bilgisini verdi. Daha fazla hasat elde etmek için hükümetin çiftçileri desteklediği belirtildi.

Kuralık nedeniyle Rusya 5 Ağustos 2010 tarihinde tahıl ihracatını yasakladığını duyurmuştu. Bu karar Karadeniz çıkışlı hububat gemi navlunlarına olumsuz yaşayarak düşmesine neden olmuştu.

Rusya tarım bakanlığı, bu yıl 85-90 milyon ton civarında hasat bekliyor. 2008’de 108 milyon ton tahıl üreten ülkedeki kuraklık hasat miktarını 2009’da 97 milyon tona, geçen yıl ise 61 milyon tona düşürmüştü.

Yasağın kaldırılması özellikle üreticiler, tahıl tüccarları ve hatta Avrupa ve ABD’ye ihraç edilen başlıca ürünlerle ilgili tahminler yürüten borsacılar için çok önemli bir karar olarak değerlendirildi.

Birçok ihracatçı için ucuz tahıl sağlayıcısı olarak bilinen Rusya’nın yasağı kaldırmasıyla, Rusya’yı ithalatı yasaklayacak noktaya getiren kuraklığın ardından yükselen tahıl fiyatlarının da düşmesi bekleniyor.

Yasağın kaldırılmasını destekleyen Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov, kışın ve bahar aylarında verimli bir sezonun geçtiğini, bu yıl hasat mevsiminin de başarılı geçeceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin’e Rus çiftçilerin 24 milyon hektar tarım alanına ekim yaptıkları bilgisini veren Zubkov, bu rakamın da geçen yılın aynı zamanlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 10 daha fazla olduğunu söyledi. Bu yıl buğday hasadının çok daha iyi olacağına inandıklarını dile getiren Zubkov, 1 Temmuz’dan itibaren Rusya’nın güneyinden kayda değer miktarda ithalat yapılabileceği müjdesini verdi.

Yasağın kaldırılmasıyla daha önce çoğunlukla ihracat için üretim yapan ve yeterince deposu olmayan güney bölgelerindeki çiftçiler de depo sıkıntısından kurtulmuş olacak.   Ambargonun kaldırılmasının ardından 2011’de Rusya’nın 10 milyon ton tahıl ürünü ihraç edebileceği belirtiliyor. Ambargo Ağustos ayında aşırı sıcaklar nedeni ile tahıl üretiminin 97 milyon tondan 61 milyon tona kadar gerilemesi nedeni ile alınmıştı.

Editör: TE Bilişim