Rusya’da henüz doğrulanmayan bir habere göre, iki savaş gemisi ve deniz kuvvetleri mürettebatı gerektiği takdirde ülkedeki vatandaşlarını korumak amacıyla Suriye’ye hareket etmek için hazır durumda.

Interfax haber ajansının verdiği bilgiye göre iki amfibik deniz aracı Rusya’nın deniz üssü olan Tartus limanına demir atacak.

Kimliği verilmeyen bir deniz kuvvetleri görevlisine dayandırılan haber, henüz resmi Rus kaynakları tarafından doğrulanmadı.

Interfax’ın haberine göre, gemiler, mürettebat ve denizciler “gerektiği takdirde Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve Rusya'nın Tartus’taki lojistik tesislerinden malzeme taşımak" için görevlendirildi.

Rusya vatandaşlarına koruma

Ajans, Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı yardımcısının, Rusya’nın Suriye’de bulunan vatandaşlarını korumaya hazır olduğunu söylediğini aktardı.

Habere göre Komutan Vladimir Gradusov, “Rus vatandaşlarını orada yalnız bırakmayacağız. Gerekirse çatışma bölgesinden çıkaracağız” dedi.

AFP’nin haberine göre iki deniz aracı hem denizde hem de karada hareket edebiliyor.

Tsezar Kunikov adındaki ilk gemi 150 askeri birliğin yanısıra, tanklarda dahil olmak üzere onlarca silahlı araç taşıma kapasitesine sahip. Nikolai Filchenkov adındaki diğer gemi ise 1500 ton kargo ve ekipman taşıyabiliyor.

Tartus limanı Rusya’nın eski Sovyetler Birliği bölgesi dışındaki tek deniz üssü.

Liman Akdeniz’e giden gemiler için bir üs niteliğinde olmanın yanısıra Rusya’nın Nato ile işbirliği çerçevesinde Körfez ve Aden bölgesinde korsanlara karşı yer aldığı operasyonlarda da üs olarak kullanılıyor.

BBC’nin savunma muhabiri Jonathan Marcus eğer haber doğrulanırsa gemilerin ve denizcilerin bölgeye gönderilmesinin Rusya’nın Suriye rejiminin çökmesi durumunda önlemler aldığını gösterdiğini söyledi.

Marcus, Moskova’nın bu adımının ne kadar önlem amaçlı olduğunun ve Suriye rejimine yönelik tavrında bir değişim anlamına gelip gelmediğinin net olmadığını söyledi.

Dış Müdahale

Suriye’nin yüksek miktarda silah ve savunma ekipmanı aldığı Rusya ülkenin en sadık müttefiklerinden.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad’ın 10,000 kişinin ölümüyle sonuçlanan isyanları bastırmasını eleştirse de dış müdahaleye karşı çıkıyor.

Putin’in Meksika’da düzenlenen G20 zirvesinde bugün ABD Başkanı Barack Obama ile Suriye konusunu görüşmesi bekleniyor.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı Çin ile birlikte BM’nin Suriye üzerine iki kararını veto etmişti.

İki ülke dış müdahale ile yönetimi iktidarı bırakmaya zorlamanın kabul edilemez olduğunu düşünüyor.

AFP haber ajansının Fransa Dışişleri Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre, BM Güvenlik Konseyi, Salı günü, BM’nin Suriye’deki faaliyetlerini askıya almasının ardından atılacak adımları tartışacak.

Editör: TE Bilişim