Kaptan Mustafa Can;  DTO Başkanı Metin Kalkavan'ın yaptığı "Rus limanlarına gitmeyin" çağrısını Başkanı olduğu Karadeniz Armatörler Kulübü adına değerlendirdi.

"Rusya pazarını bu kadar kolay gözden çıkartmamalıyız" diyen Kaptan Mustafa Can; Deniz Ticaret Odası'nın, Rusya'daki mütekabil kuruluşla hiç bir girişimde bulunmadan radikal çözüm önermesini eleştirdi.

"Anlaşılıyor ki DTO yönetim kurulunda nehir tipi gemi sahibi hiç kimse yok. Olsa Rusya pazarını bu kadar kolay gözden çıkarmazlardı" diyen Mustafa Can; şöyle konuştu:

"Rusya limanlarına giden gemiler düşük draflı nehir tipi gemiler olması lazım. Bizim gemilerimiz de bu evsafta. Eğer biz gitmezsek bu yükü Rusya ve Ukraynalı armatörler taşır ve onlar altın yıllarını yaşarlar biz de bakarız. Biz onların bıraktığı yükü mü taşıyacağız? Böyle bir yük zaten yok. DTO Başkanımızdan, hastalığı tedaviye çalışmasını beklerdik, o ise kolu kesip atalım diyor. Bu bana bir milli eğitim bakanımızın vaktiyle yaptığı bir açıklamayı hatırlattı: okullar olmasa bakanlık ne güzel idare edilir demişti" .

"Rusya pazarı gözden çıkartılmamalı"

Rusya pazarının gözden çıkartılmaması gerektiğini ve çözüm bulmaya yönelik girişimlerin yoğunlaştırılması gerektiğinin altını çizen Mustafa Can; "Rusların Türk gemilerine karşı büyük bir girşimlerinin olduğu da söylenemez. Novorossiysk Limanında zaten ayda ortalama 1-2 gemimiz tutuluyordu. Oradaki PSC zaten sıkıydı. Özel bir durumun olduğunu söylemek için çok erken. Biraz da gözler üzerine dikildiği için abartılıyor" dedi.

"Haksız rekabete karşı ne yapıldı?"

Karadeniz Armatörler Kulübü olarak bakım-tutumu yapılmayan gerekli masrafları yapılmadan çalıştığı için düşük navlunlarla haksız rekabet yapan gemi ve armatörlere karşı Odanın dikkatini çektiklerini belirten Kaptan Mustafa Can; "Bu gemilere karşı ne yapıldı? Bu haksız rekabetin önlenmesi için girişimlerde bulunuldu mu? Odamızın bu işlere eğilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Bir şey yapamayız yaklaşımı yanlış"

Odanın "Biz bir şey yapamayız" yaklaşımının da şimdiye kadar sanki bir şey yapılıyormuş izlenimi verdiğine değinen Mustafa Can; "Şimdiye kadar çok mu bir şey yapıldı. Hangi konuya çözüm geldi Ukrayna'daki kanton gemisi de dahil." diye sordu. 

Editör: TE Bilişim