Rusya 'kayıp gemi'nin yükünü araştırıyor

Rusya tarihinde ilk 'korsanlık davası' açılan Arctic Sea gemisine, yükünün belirlenmesi için de el kondu

Moskova Basman mahkemesi Arctic Sea gemisine el konulmasına karar verdi. Rusya Federal Savcılığı Soruşturma biriminden yapılan açıklamaya göre, mahkeme bu kararıyla gemide taşınan yükün belirlenmesini hedefliyor. Silah kontrolünü ise Rusya genelkurmay başkanlığı yapacak. Geminin Novorossiysk limanına gönderildiği bildirildi.

Federal Savcılık resmi temsilcisi Vladimir Markin, gemiye resmen el konulmadan bir soruşturma yürütmenin imkansız olduğunu ve bu nedenle böyle bir karar için başvuru yapıldığını kaydetti. Malta bayrağı taşıyan gemi Rus askeri kuvvetleri tarafından ele geçirildiği için şu anda Rusya'nın sorumluluğu altında bulunuyor. Savcılık yetkilisi bunun milletlerarası hukuka aykırı olmadığı görüşünde. Gemi sahibinin ise bu aşamada her hangi bir tasarrufta bulunması yasal olarak mümkün görülmüyor. Vladimir Markin gemide korsanların dikkatini çekebilecek yasa dışı yük bulunduğuna dair çıkan haberleri ise tekzip etti ve bu konuda ellerinde her hangi bir kanıtın bulunmadığını söyledi.

Rus uzmanlar başka bir meseleye dikkat çekerek, Rusya tarihinde ilk defa bir korsanlık davası açılacağını hatırlattı. Dava sürecinin zor olmaması için bazı ek yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği savunuluyor.

Editör: TE Bilişim