Rusya, fırkateynlerle mesaj verdi

Türk Silahlı Kuvvetler mensuplarına yönelik hain saldırı sonucu 36 askerin şehit edilmesinin ardından, Rusya Federasyonu’nun Doğu Akdeniz’de ki filosunu güçlendirmek için gönderdiği iki geminin isimleri dikkat çekti. Kalibr, Oniks ve Zirkon güdümlü füzeleri taşıyan Amiral Makarov’un 1878’de Osmanlı donanmasına torpido atışı yaparak İntibah gemisini batıran koramiral, Amiral İvan Grigorovich’in ise 1. Dünya savaşında Karadeniz sahillerini bombalayan Tümamiral olduğu ortaya çıktı.

2017’den beri Suriye’nin Tartus üssünü kullanan Rusya’nın 11 savaş gemisi böylece 13’e yükseldi. Emekli Deniz Albay Alp Kırıkkanat, savaş gemilerine önemli amirallerin isimlerinin verilmesinin doğal olduğunu ama bu dönemde Doğu Akdeniz’e giden iki fırkateynin isimlerinin manidar olduğunu söyledi.

İdlip’teki saldırıya tüm Türkiye’den tepkiler artarken Suriye’nin Tartus üssünü 18 Ocak 2017’den beri kullanarak Doğu Akdeniz’de varlığını resmen sürdüren Rusya Federasyonu, askeri yığınağını güçlendiriyor. Aynı anda 11 gemi bulundurmayı vaat eden Rusya’nın Tartus Üssü’nü 49 yıllığına bedelsiz kullanma hakkı bulunuyor.

Kuzeyindeki Hmeymim Hava Üssü ile desteklenen Tartus üssünde bulunan Rusya Akdeniz Görev Gücü’ne eklenmek için önceki gün Türk Boğazları’nı iki donanımlı fırkateyn geçti. Rus savaş gemilerinni sahip olduğu Kalibr, Oniks ve Zirkon füze sistemlerini barındıran Amiral Stephan Makarov ve Amiral İvan Grigorovich fırkateynlerin isimleri doğrudan bir mesaj olarak algılandı.

Kalibr, Oniks ve Zirkon füze sistemleri taşıyan uzun menzilli güdümlü füze fırktayenlerinin 2016 ve 2017 yapımı olmalarına rağmen Osmanlı ile yapılan savaşlarda başarı gösteren amirallerin isimlerini taşıdığı ortaya çıktı.

İNTİBAH’Iı TORPİDOYLA BATIRAN YÜZBAŞI

Rusya Federasyonu’nun Karadeniz filosundaki 7 fırkateynin en yenisi olan ve 2017 yılında göreve başlayan Amiral Makarov fırkateyninin 1877-1878’de yaşanan 93 Harbi’nde Osmanlı Devleti’ne karşı savaşan Koramiral Stepan Osipovich Makarov’dan ismini aldığı öğrenildi. Osmanlı-Rus savaşının sürdüğü 14 Ocak 1878’de 28 yaşında olan Makarov’un Velikiy Knyaz Konstantin adlı torpido botunun komutanı olduğu belirlendi.

Makarov’un Osmanlı gemisi İntibah’ı isabetli atışla Batum’da batırdığı öğrenilirken 125 metre uzunluğundaki fırkateyne isminin verildiği belirlendi. Koramiral Makarov’un ayrıca Rus-Japon savaşında da başarılı olduğu, gemi zırhı delen bir mermi geliştirdiği ve buz kıran gemilerinin yapımını sağladığı için Rusya’nın milli kahramanları arasında olduğu öğrenildi.

DÜNYA SAVAŞI'NDA SAHİLLERİMİZİ BOMBALAYAN KOMUTAN

Aynı sınıfta fırkateyn olan Amiral Grigorovich’in isminin ise Osmanlı ile Sovyet donanmasının çarpıştığı 1. Dünya Savaşı’ndaki komutanlardan biri olduğu öğrenildi. İsmini aldığı, İstanbul’dan esinlenen Tümamiral İvan Konstantinovich Grigorovich’in 1914’te başlayan dünya savaşı sırasında Türkiye’nin Karadeniz sahillerini bombalayan komutanlardan olduğu, Sovyet devriminden önce imparatorluğun son deniz bakanı olarak görev yaptığı belirlendi. 4 bin tonluk iki tam donanımlı fırkateynin donanma topunun dışında taşıdığı Kalibr, Oniks ve Zircon füze bataryaları ve denizaltı savunması için torpido ve kovanlar barındırdığı öğrenildi.

DOĞU AKDENİZ'DE KALICIYIZ MESAJI

Deniz stratejileri uzmanı Emekli Deniz Albay Alp Kırıkkanat, isimlerini tarihte Osmanlı’ya karşı önemli başarılar elde etmiş komutanlardan alan fırkateynlerin Doğu Akdeniz filosuna katılmasını Milliyet’e yorumladı. Kırıkkanat, “Rus deniz savaş tarihinin iki önemli ismi Makarov ve Grigorovich’in isimlerinin verildiği Rus firkateynlerinin Türk boğazlarından geçerek, Suriye’nin Tartus limanına gitmeleri önemlidir. Harp gemilerinin isimlendirmelerinde, genellikle deniz gücünün ve ya harp tarihinin sembolü milli kahramanlarından ya da stratejik coğrafi bölgelerden seçilmesine özen gösterilir. Bizim tarihimizde de Barbaros, Turgut Reis gibi kişilerin isimleri gemilere verilmiştir. Makarov 1877-1878, Grigorovich ise 1914-1918 arasında Karadeniz’de Türk Donanmasına karşı savaşmış kişilerdir. İki ismin Rusya’nın Karadeniz filosunda yaşatılması rakip saydığı taraflara hatırlatılması istenmiş olabilir. 19’uncu yüzyılda Rusların Karadeniz’de kalıcılığına yardımcı olan isimlerin verildiği iki yeni firkateyn, şimdilerde Rusya’nın Suriye üzerinden Akdeniz’de kalıcılığının sembolü düşünülmüş de olabilir. Aslında isimlerden ziyade Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki savaş gemisi takviyesi dikkate alınmalıdır” dedi.

alp-kirikkanat.jpg

*Emekli Deniz Albay Alp Kırıkkanat

makarov-foto.jpg

*Amiral Stephan Makarov 

2598037_c0eb53d96af682f3b3e66997da5c7668.jpgrus-reuters_16_9_1582878343-1.jpg

9f8ac0d5-bc8b-46cc-b1eb-d1aa18a580b5.jpg

(Gökhan Karakaş - Milliyet Gazetesi)

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim