Rusya, Arktik Bölgelerindeki seyir güvenliğini arttırmak üzere İngiltere’den yardım istemiştir. Rusya’da kullanılan Chayka seyir sistemi, Avrupa’da kullanılan Loran-C sistemi gibi karasal radyo dalgaları ile çalışan bir konumlandırma sistemidir.

Loran-C sisteminin konumlandırma konusunda yeterince etkin olmaması üzerine, İngiltere, İrlanda ve diğer Avrupa ülkeleri eLoran Sisteminin geliştirmiştir.

Rusya’da benzer şekilde demode olan Chayka sistemini eChayka olarak elektronik bir hale getirerek değiştirmeyi hedeflemektedir. eLoran’ın açılımı Long Range (Uzun Menzil) olup, dijital uzun dalga radyo sinyalleri vasıtası ile çalıimaktadır.

Gemilerin köprüüstü alıcıları, en etkin sinyalleri GPS sistemlerinde olduğu gibi 2 ya da daha fazla vericiden almaktadır.

Söz konusu sistemin etkinliği 400 metre olup, Ayrıt Edici Verici (Differential Beacon) olan limanlarda ise 400 metreden daha da iyi olduğu belirtilmiştir.

Avrupa’da şu anda 9 adet eLoran vericisi Kuzey Denizi’nden Norveç’in Kuzeyine kadar kapsamaktadır.

Bunlardan bir tanesi İngiltere’de bulunmakta olup, ayrıca Ülkenin doğu kıyısında yedi adet Ayrıt Edici Verici (Differential Beacon) bulunmaktadır.

Söz konusu ortak çalışma, eLoran sisteminin IMO e-navigasyon prensiplerini oluştururken yedek bir sistem olarak kullanılmasını da teşvik etmektedir.

Genel Fener İdaresi (General Lighthouse Authority) ve Rusya’nın yürüttüğü ortak çalışma başarılı olması ve Loran tipi navigasyon sistemlerinin yaygınlaşması halinde, diğer ülkelerin de bölgesel navigasyon sistemleri oluşturacağı belirtilmektedir.

Örneğin, Kuzey Kore tarafından GPS sistemi bozulan Güney Kore eLoran kullanmayı planlamaktadır. Ayrıca Japonya ve Çin de geçmişte benzer sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

(14.10.2013 tarihli Lloyd’s List Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

Editör: TE Bilişim