Rusya, karakutuyu açtı

Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra düşürülen Rus Su-24 bombardıman uçağının karakutusu gazetecilerin önünde çekiçle açıldı

Türkiye tarafından angajman kuralları çerçevesinde düşürülen Su-24'ün karakutusu, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından televizyonda canlı yayınlanan bir basın toplantısıyla açıldı. Karakutunun ilk verilerinin 21 Aralık’ta kamuoyuyla paylaşılacağı bildirilirken karakutudaki 8 cipten 3'nün tamamen zarar gördüğü açıklandı.

Bakanlık, Türkiye'nin 24 Kasım'da Suriye'de düşürdüğü Rus Su-24 bombardıman uçağıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Rusya Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Sergey Dronov, "Rus uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmediğini gösteren tüm gerekli kanıtlara sahibiz" dedi.

Sergey Dronov, "Uçağımıza Suriye'de saldırılan bölgede havadaki durumla ilgili yayımlandığımız verileri Türkiye dahil kimse şu ana kadar yalanlamadı" şeklinde konuştu. Gazetecilerin önünde açıldı ABD, İngiltere, Çin ve Hindistan'dan uzmanların izlediği belirtilen basın toplantısı sırasında uçağın, bulunduğu şeklindeki haliyle muhafaza edildiği belirtilen, karakutusu da gazetecilerin önünde açıldı. Hava Kuvvetleri yetkilisi Sergey Baynetov karakutunun içindeki kaydedicinin özel bir laboratuvara götürüleceğini ve buradaki incelemelerin yarın başlayacağı bilgisini verdi.

Elde edilen ilk verilerin 21 Aralık Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Yalnızca iki ülke uzman gönderdi

Sputniknews’a göre, karakutu kayıtlarının incelenmesi için 14 farklı ülkeden uzman davet edildiğini ama bu teklife sadece Çin ve İngiltere'nin olumlu yanıt verdiği açıklandığı basın toplantısında karakutudaki bazı verilerin hafıza modülünün zarar görmüş olması nedeniyle kaybedilmiş olabileceği belirtildi. Nitekim karakutu içindeki 8 çipten 3'ünün tamamen zarar gördüğünü belirten Dronov, “Karakutunun yalnızca yere çakılması nedeniyle değil Türk F16'larının fırlattığı roketler yüzünden de zarar görmüş olabileceğini” söyledi. Rus Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Dronov, karakutunun kaydedicisini basın mensuplarına göstererek bu parçanın 20 saatlik uçuş verilerini kaydedebildiğini, Rus uçağının ise uçuşunun 40. dakikasında düşürüldüğünü belirtti.

Editör: TE Bilişim