Alithia “Rus Filosuna Bağlı Firkateyn Limasol’da... 3 Gemi Kıbrıs-Suriye Arasında Seyrediyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, Türklerin İsrail’in Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini yakından izlediğini, Rusların da kendilerini gittikçe daha çok gösterdiklerini ve siyasi tansiyonun yükselmekte olduğunu yazdı.

“RUS SAVAŞ GEMİLERİ İLK KEZ BU ŞEKİLDE YANAŞTI”

Limasol Limanı’na dün sabah 09.00’da demirleyen Rus firkateyninin, Rum yönetiminden, sayıları 200’ü bulan mürettebatının dinlenmesi gerekçesiyle limana yanaştığı bildirildi.

Bu arada Rum radyosunun haberine göre, Limasol Limanı’na yanaşan Rus firkateyninin, mürettebatını dinlendirip, ikmal yaptıktan sonra dün akşamüzeri limandan ayrıldı. Haberde, Rus filosuna bağlı bir yardımcı geminin bugün limana yanaşacağı kaydedildi.

Rus savaş gemilerinin Limasol Limanı’na gidiş-gelişlerinin süreceği haberini geçen radyo, Rus savaş gemilerinin ilk kez bu şekilde Limasol Limanı’na yanaştığına dikkat çekti.

“SAVAŞ GEMİLERİ MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE ÇEVRESİNDE”

Alithia’nın haberinde şu bilgilere yer verildi:

“Yine aynı bilgiler; 3 Rus savaş gemisinin daha Suriye ile Adası arasında seyir halinde olduğunu söylüyor. Bu arada Karadeniz Filosuna bağlı Rus savaş gemisi Ege’de seyrediyor. Gemi, Suriye’ye gönderilen tamirden geçmiş Mi-25 helikopterlerini taşıyan Alaed isimli geminin güvenliğini sağlamak için Doğu Akdeniz’e ve Suriye sahillerine doğru yol alıyor.

Savaş gemileri Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi çevresinde toplanmaya devam ediyor. İsrail kaynaklarına göre son 24 saat içerisinde Doğu Akdeniz ve İran Körfezinde 4 Amerikan uçak gemisi ve ‘Charles De Gaulle’ isimli Fransız uçak gemisi bulunuyor.

Aynı bilgiler birkaç gün içerisinde Suriye kıyılarında olacak toplam Rus savaş gemisi sayısının 11 ile 15 arasında olacağını söylüyor. Halen mevcut olanlara, halen üssünden hareket eden ve Cebelitarık üzerinden Doğu Akdeniz yönünde seyreden Rus Kuzey Deniz donanmasına bağlı filo da eklenecek. Bu arada en az 5 İsrail gemisi Suriye kıyıları açıklarında devriye gezmeye devam ediyor.

Edinilen bilgiler, Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi yanındaki deniz bölgesinde aylardır 4 Türk savaş gemisi bulunduğu yolunda. Ankara’nın yalnız Kıbrıs yakınlarında değil, Ege’deki varlığını da sürekli takviye eden İsrail’in hareketlerinden endişe ediyor görünüyor. Türk medyası, İsrail savaş gemilerinin Ege’de Milos’un kuzeyinde, Yunan silahlı kuvvetleri radarlarıyla da eşgüdümlü icra edeceği planlı tatbikattan söz ediyor.”

 

Editör: TE Bilişim