Türk mürettebata sahip "Ferahnaz" adlı gemi, 24 Şubat’tan bu yana Rus işgali altındaki Herson limanında mahsur durumda. Mayınlar yüzünden limandan ayrılamayan geminin mürettebatına Rus silahlı kuvvetleri erzak gönderdi.

Ferahnaz'ın kaptanı, "Rusya Silahlı Kuvvetleri bize gözcülük yapıyor. Ayrılabileceğimizi söylediler ancak 'önünüzde çok fazla mayın var' uyarısında bulundular. Bu yüzden bize güvenli geçiş yolunu gösterecek, refakat edecek birileri lazım. Yoksa mayınlar yüzünden gemiyi hareket ettiremeyiz" ifadelerini kullandı.

Rus yetkililer, geminin kaptanına su, un, tahıllı yiyecek, konserve balık, et ve benzeri gıda ürünlerinin teslim edildiğini aktardı. Rusya, yabancı gemilerin işgal altındaki Ukrayna limanlarından çıkabilmesi için özel bir koridor açacağını duyurmuştu. Ancak Moskova, Karadeniz’deki mayınlar sebebiyle sivil gemilerin güvenli geçişinin sağlanamadığını açıkladı. Rusya, söz konusu mayınların Ukrayna tarafından döşendiğini iddia ediyor.

Bakanlık, "Rus askeri polisi, Herson Limanı'nda bulunan Türk bandıralı Ferahnaz gemisinin mürettebatına insani yardım ulaştırdı. Gemi, limana özel askeri harekat başlamadan önce girmiş ve Ukrayna ordusu tarafından koyulan mayınlar nedeniyle orada mahsur kalmıştı" ifadelerini kullandı.

Limandaki çalışanarın Ukraynalı güçlerin kontrolü altındaki bölgeye geçtiğini, gemilerin ise mürettebatlarıyla birlikte limanda bırakıldıklarını kaydeden bakanlık, gemilerdeki personelin bir kısmının Rus askerler tarafından Kırım'a tahliye edildiğini ve oradan da ülkelerine gönderildiğini, geri kalanların ise gemilerde eve dönüş bekleyişini sürdürdüğünü belirtti.

Editör: TE Bilişim