Rumların Yeni 'Kanka'sı İsrail

Kıbrıs Rum Yönetimi dış politikada ilkesiz tutumunu Gazze’ye yardım konvoyunun Larnaka Limanına yaklaşmak istemesi sırasında bir kez daha gözler önüne serdi. Yıllarca Arap dünyası ile yakın ilişkiler kuran, Filistin konusunda destek veren Rum Yönetimi Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerildiğini görünce yılların politikasını terk ederek İsrail’e hoş görünme hedefiyle yeni politkalar geliştirdi.
 
 
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Gazze'ye yardım taşıyan gemilere limanlarını kapatarak yıllardır sürdüregeldiği Filistin yanlısı tutumunu, sırf Türkiye ile KKTC'nin İsrail İle ilişkilerinin bozulması için terk etti.

Rumlar bu davranışlarıyla, ilkesiz ve çıkarcı dış politika izlediklerini ve Filistin konusundaki bugüne kadar takip ettikleri siyasetin de göstermelik olduğunu kanıtlamış oldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Gazze’ye yardım taşıyan gemilere limanlarını kapayınca yaşananlara ve bu konuda KKTC’nin tutumunun ne olduğuna sırasıyla bakalım:

1- Gazze'ye insani yardım taşıyan filoyu oluşturan gemiler 28 Mayıs Cuma akşam saatlerinde Larnaka Limanı açıklarına geldi.

2- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gemilerin limana yanaşmasına izin vermeyince gemiler açıkta beklemeye başladı.

3- Öte yandan, Gazze'ye yardım taşıyan filoya katılmak üzere Girit'ten kalkan ABD bandıralı "Challenger-1" isimli tekne Kıbrıs yakınlarında arıza yapınca, ayrıca teknenin mazot ve su ihtiyacı da olduğu için zorunlu olarak Larnaka Limanına yanaşmak istedi.

4- Güney Kıbrıs makamları "Challenger-1" e de limana giriş izni vermedi. Bunun üzerine tekne Gazimağusa Limanına yönlendi.

5- "Challenger-1" Gazimağusa Limanına yaklaşırken arızası olduğunu ve yakıt ile su ikmaline ihtiyaç duyduğunu belirtmesi üzerine KKTC makamları insani mülahazalarla teknenin limana girişine izin verdi.

6- "Challerger-I" 28 Mayıs Cuma akşamından. 29 Mayıs Cumartesi akşam üzerine kadar Gazimağusa Limanında kaldı.Bu süre zarfında KKTC makamları geminin yolcu ve mürettebatına yiyecek, içecek ikramında bulundu.Tekneye, yakıt ve su ikmali yapıldı.Mürettebat karaya çıkarak ihtiyaç duydukları yedek parçayı satın alarak arızayı giderdi.

7- "Challenger-1" 29 Mayıs Cumartesi günü Gazimağusa’dan ayrılarak, Güney Kıbrıs açıklarında bekleyen gemilerden Mavi Marmara'ya yolcularını bindirdi.

8- Bu arada Havayoluyla 28 Mayıs tarihinde Larnaka'ya gelen 17 kişilik çeşitli ülke vatandaşlarından oluşan İnsan haklan savunucularının Larnaka Limanına girerek tekne kiralamaları Rumlar tarafından engellendi.Sözkonusu grup bunun üzerine Gazimağusa Limanına geldi ancak limandan kiralık tekne bulamadığı için tekrar Rum kesimine döndü.

9- 17 Kişilik grup 28 Mayıs akşamı KKTC makamlarınca Salamis Bay Otelinde ağırlandı.

Kıbrıs Rum kesimi yıllardır Arap ülkeleri ile yakın işbirliği içerisinde politika gütmesi ile biliniyordu.Ancak Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliği fırsat bilen Rum Yönetimi anında politikasını değiştirdi ve İsrail’e hoş görünecek şekilde yeni bir politika belirledi.

Aslında Rum Yönetimi bu yaptığıyla dış politikada ne kadar ilkesiz ve Türkiye düşmanlığını esas alan bir yaklaşımla hareket ettiğini de gözler önüne sermiş oldu.
 

Editör: TE Bilişim