Rumlardan Total’le ikinci gaz anlaşması

Türkiye ve KKTC’nin sert tepkisine rağmen doğu Akdeniz’i tek yanlı parselleyen Kıbrıs Rum yönetimi, daha önce 2 parsel verdikleri Fransız petrol devi Total ile güney Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma tesisi (LNG) kurulması konusunda memorandum imzaladı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis dün Total’in Kıbrıs Bölge Genel Müdürü Jean-Luc Porcheron’la Rum yönetiminin Vasiliku bölgesinde 10 milyar dolarlık LNG tesisi kurulması konusunda işbirliği anlaşmasına imza attı.İmzalanan anlaşma, bağlayıcılığı bulunmayan anlayış birlikteliği özelliği taşıyor.

Rumlar, Haziranda Afrodit adı verilen parseldeki sondajlarda doğalgaza ulaşan Amerikan Noble Enerji ve İsrailli ortaklarıyla benzer bir memorandum imzalamıştı. Rumların enerji alanındaki attıkları adımlar Amerikan medyasının da dikkatini çekti.

New York Times gazetesi Total’le imzalanan anlaşmanın bir çok belirsizlik içerdiğine dikkat çekerek, Noble Energy’nin bulduğu doğalgaz yatağının LNG tesisi gibi büyük bir projeyi destekleyecek kadar doğalgaz içermediğine yazdı.

Total şirketi, Rumlardan kiraladığı Ada’nın güneyindeki iki parselde denizin altında doğalgaz arayacak. Fransızların da doğalgaz bulması halinde LNG tesisi kurulması ekonomik bir yatırım olacak.

İSRAİL GAZINA DA TALİPLER

Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’yi by-pass ederek çalışmalara devam ediyor. Afrodit parselinde doğalgaz miktarı, tahminlerden düşük seviyede çıkmıştı. Rumlar, şimdi de İsrail’in kendi bölgesinde bulduğu doğalgazın Ada’ya getirilmesi konusunda çalışıyor. 

Editör: TE Bilişim