Rumlar, Askeri Mühimmat Yüklü Rus Gemisini Serbest Bıraktı

Kıbrıs Rum Kesimi kısa süre önce alıkoyduğu askeri mühimmat taşıdığı tespit edilen "Chariot" isimli Rus bandıralı geminin ayrılmasına izin verdi.

St. Petersburg'dan yola çıkan ve Suriye'nin Latakia limanına gitmesi planlanan gemi olumsuz hava şartları ve yakıt ikmali için Limasol limanına uğramış, Rum yönetimi tarafından alıkonulmuştu. Kıbrıs Rum Yönetimi gemide 60 ton patlayıcı madde bulmasının ardından AB'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımları dikkate alarak Brüksel'i haberdar etmişti.

Ria Novosti haber ajansı Kıbrıs Rum Kesimi Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanou'nun geminin Suriye'ye gitmeyeceğini garanti etmesinin ardından serbest bırakıldığı açıklamasını duyurdu.

Kıbrıs Rum Kesimi basını Rus bandıralı gemide 35-60 ton arasında patlayıcı madde bulunduğu ve Suriye Savunma Bakanlığı'na ulaştırılacağı bilgileri yer almıştı. Rum Basını geminin üç hafta boyunca bölgede dolaştığı Suriye'ye gitmek için uygun zaman kolladığı, ancak yakıtı bittiği için de Rum Kesimi limanlarına yanaşmak zorunda kaldığı bilgilerini aktarmıştı.

Rus savaş gemileri ile eş zamanlı olarak Suriye'ye askeri mühimmat taşıyan gemilerin Akdeniz'de olması dikkat çekerken, İsrail daha önce de Rusya'nın Yakhont füze sistemlerini Suriye'ye teslim ettiğini iddia etmişti. Moskova ise Suriye'ye yönelik herhangi bir askeri ambargo bulunmadığı gerekçesi ile sevkiyatın uluslar arası hukuka uygun olduğunu savunuyor.

Geçen yıl Temmuz ayında İran'dan Suriye'ye patlayıcı madde götüren ve üç yıl önce alıkonulan bir geminin patlaması sonucu 13 kişi yaşamını yitirmişti.
Editör: TE Bilişim