Asya’dan İtalya’ya yük taşıyan ve Süveyş Kanalı’ndan geçişi sırasında çıkan yangında yanan konteynerlerinden kurtulmak için Rum Yönetimi’nden yardım isteyen Limasol Limanı’ndaki “Hanjin Athens” isimli gemi Rum tarafında endişelere neden oldu.
Politis “Hanjin Athans Gemisi Potansiyel tehlike” başlıklı haberinde, Limasol Limanı Müdür Yardımcısı Yorgos Puros’un geminin Güney Kıbrıs’tan ayrılması ihtimalinden söz ettiğini yazdı.

Gazeteye göre, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Sığınaklar /Güvenlik Komitesi tarafından hazırlanan raporda, geminin, Güney Kıbrıs sahilleri, diğer gemiler, mürettebatın ve deniz çevresinin güvenliği açısından potansiyel tehlike teşkil ettiği belirtildi.
Gazete, geminin sadece güvertesindeki yanmış konteynerlerin Limasol Limanı’na indirilmesine izi veren Rum yönetiminin, 2 numaralı ambarında bulunan ve yangında tahrip olmuş konteynerlerin teslim alınması yönündeki armatör şirketin talebinin ise onaylanmadığını belirtti.

Gemideki iki konteynerde yüksek ısıda patlayan tehlikeli madde var

Geminin Süveyş Kanalı’nda bulunduğu sırada 6 Mayıs’ta çıkan yangının, deniz suyu ile söndürüldüğünü ve 2 numaralı gövde ambarında bulunan konteynerlerin bir bölümünün su altında kaldığını kaydeden gazete, armatör şirketin Sığınaklar/Güvenlik Komitesi’ne verdiği bilgiye dayanarak geminin yükü arasında tehlikeli madde içeren iki konteyner bulunduğunu yazdı.

Habere göre, bu iki konteynerde yüksek ısıda patlayan özel boya ve havuz temizliğinde kullanılan kimyasallar bulunuyor.

“Bir kez daha doğu Akdeniz’in çöp tenekesi rolünü kabul ettik

Gazete, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin, Rum yetkili makamlarının “Hanjan Athens” isimli konteyner gemisine Limasol Limanı’na demirleme ve liman hizmeti alma izni vermelerine itiraz ettiğini yazdı.

Habere göre, hareket tarafından yapılan yazılı açıklamada, konteyner gemisine Mısır’ın veya İtalya’nın da liman hizmeti verebileceğine işaret edilen açıklamada, Güney Kıbrıs’ın bir kez daha “Doğu Akdeniz’in çöp tenekesi rolünü kabul etmeye koştuğuna” vurgu yapıldı.Açıklamada, potansiyel tehlike teşkil ettiği açıklamasına rağmen geminin Limasol Limanı’na yük indirmesine izin verilmesinin gerekçesi soruldu.

Editör: TE Bilişim