Rumlar, 100 yıllık doğalgaz bulmuş     
 
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin itirazlarına rağmen petrol ve doğalgaz aramasına açtığı Doğu Akdeniz’de 100 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek bir doğalgaz yatağı bulduğunu ilan etti. Kıbrıs Rum Yönetimi, sözkonusu bölgenin sınırlarını belirlemek için İsrail ile 5 yıldır pazarlık yapıyordu.


KIBRIS Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’de tek yanlı olarak ilan ettiği ekonomik münhasır alanda 300 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulduğunu ve 3 yıl içinde günlük 40 milyon metreküp doğalgaz çıkartabileceklerini açıkladı. Rumların 5 yıldır sürdürdükleri tek yanlı çalışmalar KKTC ile Türkiye’nin büyük tepkisini çekiyor. Rum Sanayi ve Ticaret Bakanı Andonis Pashalidis, Türkiye’nin tepkisini çekmemek için sessiz kalınması çağrısı yaptı.

Rum yönetiminin önceki yıl uluslararası ihale açarak bölgeyi kiraladığı Amerikan petrol şirketi Noble Enerji, sismik gemilerle 3 boyutlu araştırmalar sonucunda Kıbrıs adasının 200 kilometre güneyi ve İsrail’in ekonomik münhasır alanına komşu bölgede zengin doğalgaz rezervi bulduğunu açıkladı. 300 milyar metreküp olduğu hesaplanan doğalgaz damarına sondaj yapmak amacıyla Texas Horizon adlı gemi, Rum yönetiminin Larnaka limanına geldi.

İsrail de doğalgaz çıkartıyor

Noble Enerji, Rumların 12’nci parsel adını verdiği ve İsrail’in münhasır ekonomik bölgesine komşu alanda bulunan doğalgaz damarının, denizin 5 bin metre altında olduğunu belirtti. Doğalgazın bulunduğu bölgenin İsrail tarafında ise, petrol devi BP doğalgaz çıkartıyor.

Rum medyası, bulunan doğalgaz rezervinin, Kıbrıs Rum yönetiminin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu belirterek, sondaj çalışmalarına hemen başlanması halinde kuyulardan günlük 40 milyon metreküp doğalgazın çıkartılabileceğini yazdı.

Rum Sanayi ve Ticaret Bakanı Andonis Pashalidis ise, doğalgaz haberlerini doğrulayarak, bu konuda fazla konuşmanın gerek kendilerine, gerekse işbirliği yaptıkları ortaklarına sorun yaratabileceğini, bu nedenle konunun kamuoyunda mümkün olduğunca az konuşulmasının en iyi hareket tarzı olacağını söyledi.

Zengin yatak ara bölgede

- Türkiye ve KKTC ile Rum yönetimi arasında geçtiğimiz yıllarda krize neden olan Kıbrıs açıklarında petrol arama çalışmaları, doğalgaz rezervlerinin bulunmasıyla yeni bir boyut kazandı.
-  Rum yönetimi 2007’de petrol üreten ülkelerin elçilerine sunduğu gizli sunumda, doğalgaz bulunan alanın sınırlarıyla ilgili İsrail ile görüşmeler yürütüldüğünü belirtmişti.
- Rum yönetimi, D. Akdeniz’i paylaşmak amacıyla Mısır ile 2006 yılında ekonomik münhasır alan anlaşması imzalamış ancak Türkiye’nin şiddetli tepkisi üzerine İsrail, Lübnan ve Suriye bu yönde adım atmaktan kaçınmıştı.

Türkiye’nin toplam rezervinin 50 katı büyüklüğünde

RUMLARIN Doğu Akdeniz’de bulduklarını iddia ettiği doğalgaz rezervi, Türkiye’nin mevcut rezervlerinin yaklaşık 50 katı büyüklüğünde. Rumlar 300 milyar metreküp doğalgaz bulduklarını ilan ediyor. Türkiye’nin keşfedilmiş toplam doğalgaz rezervi, 6.3 milyar metreküp. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’nün 2009 Yılı Raporu’na göre, Trakya’da yeni açılan kuyular da dahil Türkiye’nin toplam doğalgaz rezervi 6.3 milyar metreküp ve kalan ömrü 8.5 yıl.

 

Editör: TE Bilişim