Romanya Rotasında Bilinen İlk Acı

 8 Ekim 2013'te Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Kefken açıklarında bir gemide yakalanan 117 kaçak göçmen, insan kaçakçılığı operasyonlarında tek seferde ele geçen en büyük insan grubuydu.

 Ancak bu göçmenleri diğer kaçaklardan ayıran en büyük özellik onların gideceği hedef ülkeydi. Bu ülke 2007'de Avrupa Birliği üyesi olan Romanya'dan başkası değildi. İstanbul'da dün facianın yaşandığı teknenin hedefi de Romanya'ydı. Suriyeli sığınmacıları saymazsak her yıl 100 binin üzerinde kaçak göçmen, Asya, Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki kötü şartlardan dolayı kaçarak Türkiye sınırlarından içeri giriyor.

Bu göçmenlerin hedefi, hayal taciri olarak tabir edilen insan kaçakçılarıyla yaptığı anlaşma gereği, İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere AB üyesi ülkeler. Türkiye'ye gelen 100 bin göçmenin 50 bininin bu hedefi gerçekleştirerek Avrupa'ya kaçtığı tahmin ediliyor. Özellikle 2 milyonun üzerinde Suriyelinin de Türkiye'ye sığınmasıyla insan kaçakçılığında patlama yaşadı. Öyle ki, Türkiye'ye göçmen olarak girenler dahi göçmen kaçakçılığına soyundu. Bu sebeple basit teknelerle ve şişme botlarda yapılan yolculukların çoğu Ege sularında faciayla son buldu.

Art arda yaşanan facialar sonrası Ege'de denetimlerin artırılması ise insan kaçakçılarının yeni rotalar aramasına yol açtı. İlk çözüm çiçeği burnunda AB ülkelerinden Romanya oldu. 2007'de AB üyesi olmasına rağmen Romanya rotası sık kullanılan bir yol değil. Zira hırçın ve fırtınalı yapısıyla Karadeniz suları kaçakçılık için Ege'deki uygun koşulları sağlamıyor. Bu güzergaha yönelen kaçakçılar, daha önce bu yolda ölümlü bir kazaya sebebiyet vermemişti. Sarıyer açıklarındaki kaza, Romanya güzergahının ilk kurbanları olarak kayıtlara geçecek.

29 Kasım 2013'te güvenlik güçlerinin Gebze merkezli başlattığı operasyonda toplam 5 ilde 1.080 kaçak göçmen yakalanmıştı. Liderliğini Irak uyruklu M.A.'nın yaptığı örgütün Romanya ve Yunanistan'a gönderme vaadinde bulunduğu göçmenlerden kişi başı 3 bin Euro aldığı da kayıtlara geçti. 3 Haziran 2010'da Kocaeli'de bir minibüsle çarpışan kamyonetin kasasından Filistin, Afganistan ve İran uyruklu 32 kaçak göçmen çıkmıştı. 26 Nisan 2010'da da Dilovası'nda 8 kaçak yakalanmıştı

Editör: TE Bilişim