Robot Gemi ReVolt İle Tanışın

Drone dediğimiz cihazlar sadece havada ve karada olmuyor, ReVolt gibileri denizde görev alacak ve yük taşımada kulanılacaklar. Bu ara drone deyince aklımıza hep ufak boyda, uçan ve havadan video çeken pervaneli robotlar geliyor. Özellikle sivil sektörde paket ve yük taşıma için Amazon’un yaptığı planların suya düşmesinden sonra, Google’ın da Avusturalya çöllerinde benzer denemeler yaptığını gördük. Ama ReVolt gibi projeler işi biraz büyütmeyi hedefliyor.

Hamburg’da düzenlenen denizcilik fuarı SMM’de gösterilen yeni bir deniz taşımacılığı konsepti herkesin ilgisini çekti. Denizcilik alanında Ar-Ge çalışmaları yapan DNV GL firması, kısa mesafe yük taşıma görevleri için tasarlanmış “ReVolt” isimli robot gemiyi tanıttı.

Büyükçe bir drone gibi düşünebileceğimiz bu gemi tamamen insansız çalışıyor. ReVolt 100 standart konteyner taşıyabilecek büyüklükte, saatte yaklaşık 12 kilometre hızla ilerleyecek ve elektrik motoru kullanan bir robot gemi.

Henüz konsept aşamasında ama kulağa çok mantıklı geliyor. İnsansız olduğu için hem masraflar azalıyor, hem de gemiye takılması gereken donanım azalıyor. Bunu yanında geminin gövdesi içinde herhangi bir hareketli parça bulunmadığı için bakımı kolaylaşıyor. Tamamen otomatik yol aldığı için, çok gelişmiş bir navigasyon ve deniz trafiği takip sistemine sahip. Çok yüksek performans istemediği için, ReVolt’un elektrik motorlarının harcadığı enerji, ufak boy bir arabanınkine denk.

Benzer boyda dizel yük gemilerine göre, bir seyahat başına çok daha kazançlı, verimli ve çevreye zararsız. Ayrıca dengi büyüklükte bir dizel yük gemisi yerine ReVolt kullanılırsa, 30 yıllık ömrü boyunca firmasına 34 milyon Dolar kadar daha az masraf çıkartacağı hesaplanmış.

Editör: TE Bilişim