DOĞU Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) uzun süredir üzerinde çalıştığı ve yeşil hat olarak bilinen basitleştirilmiş gümrük hattını Trabzon’dan yürürlüğe koydurdu. DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan’ın ısrarlı çalışmaları sonucu yeşil hat Gürcistan’ın Yukarı Lars Kara Sınır Kapısı ile Rusya’nın Tuapse Liman Gümrük İdaresi’nde yürürlüğe giriyor. 

Ro Ro’lar Limana Geri Gelecek

GÜRDOĞAN günebakış’a yaptığı açıklamada, yeni sistemin ihracatçılara sağlayacağı çok önemli faydanın yanında Doğu Karadeniz ve Trabzon’a da çok büyük yararı olacak. Bir zamanlar Trabzon Limanı’ndan çalışan gemiler ve Ro Ro’lar geri dönecek” dedi. Yeni sistem karayolu sınır kapısında 1 Ocak 2014, Tuapse Limanı’nda ise 15 Ekim 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında yapılan protokol kapsamında, Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatçılara bir çok avantajlar sağlayan ve ‘Yeşil Hat’ olarak tabir edilen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’na dair protokol DKİB’in ısrarla önerdiği Tuapse Liman Gümrüğü ile Kazbegi-Verhni Yukarı Lars karayolu sınır kapısında kurulması sağlandı. 

"GEMİLER TEKRAR TRABZON’DAN HAREKET EDECEK"
Konuya ilişkin günebakış’a açıklama yapan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yakın zaman içinde gerekli olan yazılım alt yapılarının kurulması ile işlemeye başlayacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Sistemi’nin ihracatçılara sağlayacağı bir çok faydanın yanında, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’a da büyük katkı sağlayacağını söyledi. Gürdoğan, Trabzon ili önceki yıllarda olduğu gibi Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta avantajlı konuma yükselerek, şehir dışına göç eden tarifeli gemi ve Ro-Ro’ların tekrar Trabzon’a geri dönüşü sağlanmış olacak” diye konuştu. 

"DKİB BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIMA İMZA ATMIŞTIR"
Bu durumun Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin Bölge için büyük bir kazanıma imza atması olarak görülmesi gerektiğine değinen Başkan Gürdoğan, “Bu durum çok değerli Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayanı Hayati Yazıcı ve bürokratlarına yaptığımız ısrarlı başvurularımız sonucu başarılmış olup, bu konuda değerli Bakanımıza ihracatçılarımız adına şükranlarımızı sunuyorum” dedi. Gürdoğan şunları söyledi:

"SİSTEM İLE İŞLEMLER DAHA AZ MALİYETLE  DAHA HIZLI GERÇEKLEŞECEK"
“Rusya’nın Bölgemize yakın bu liman ve kapılarında Basitleştirilmiş Gümrük Hattının kurulması ihracatçılarımız bu sistemi kullanması ile gümrük işlemlerinin daha düşük maliyet ve hızla gerçekleşecek olmasından dolayı önemli bir rekabet imkanı kazandıracaktır. Ülkemizin ve Bölgemizin Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatına büyük katkı yaparak, ihracatımızın daha üst rakamlara ulaşmasını sağlayacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Sisteminin kurulması ile ticarette karşılıklı güven ortamının da tesis edilmiş olacak olmasından dolayı ihracatçılarımızın bugün için Rusya piyasasında yaşamış olduğu bir çok mağduriyetinde önüne geçilmiş olacak olması da büyük bir kazanım olarak  karşımıza çıkmaktadır.  Rusya'ya Yeşil Hat olarak tabir ettiğimiz bu BGH Sistemi; Rusya’ya karayolu ile gelen eşya için Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Triyebortniye Sınır Kapısında 15 Ekim 2013 itibariyle ve Rusya'nın Gürcistan sınırındaki Ülkemize en yakın karayolu kapısı olan Yukarı Lars Kara Sınır Kapısında 1 Ocak 2014 itibariyle ve denizyolu ile gelen eşya için de Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı Gümrük İdaresinde 15 Ekim 2013 itibariyle uygulamaya geçileceği yapılan protokol kapsamında yetkililer tarafından açıklanmıştır.  

LOJİSTİK’E DE KATKI SAĞLAYACAK
Gürdoğan bu arada Doğu Karadeniz Bölgesinin bir Lojistik üs haline getirilmesi konusunda verdikleri uğraşlardan birisi olan Sürmene-Çamburnu tersane dolgu sahasında Lojistik Merkezin kurulmasına da bu durumun büyük katkı sağlayacağına vurgu yaparak, “Ülkemizden Rusya Federasyonu’na  yeşil hat-Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Sistemi üzerinden sevkiyat yapmak isteyen ihracatçıların Trabzon ilini tercih edecek olmalarından dolayı bu işlemlerinde düzenli olarak bir Lojistik Merkezinde üzerinden yapılmasının gerekliliği, Lojistik Merkezin bir an önce kurulmasını da hızlandıracağı düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim