Atatürk'ün stratejisiyle AB çıkarması
  
Türkiye'nin AB üyeliğine katkı sağlamak amacıyla planlanan projeye göre ro-ro gemisinde kamu ve özel sektör temsilcileri yer alacak. 14 Eylül'de Stockholm'den yola çıkacak olan gemi, 29 Ekim'de İstanbul'da demirleyecek

DEVLET  Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Türkiye'nin AB üyeliğine katkı sağlamak amacıyla çok önemli bir projeye daha imza atıyor. Projeye göre, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS), Atatürk'ün stratejisiyle hem Türkiye'nin tanıtımını yapacak hem de ihracatı artırma yolları arayacak. Hazırlanan projede, 1926 yılında Atatürk'ün genç Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği Türkiye Yüzer Sergisi fikrinden yararlanıldı. Türkiye'nin en büyük ro-ro gemilerinden biri, 84 yıl önce olduğu gibi  14 Avrupa ülkesinin 15 limanında 2'şer gün kalacak. Gemide, kamu ve özel sektör temsilcileri, sanayiciler ve turizmciler yer alacak. 14 Eylül'de Stockholm'den demir alan gemi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda İstanbul'da olacak. Türkiye Yüzer Sergisi, Türkiye'nin sahip olduğu en büyük ro-ro gemilerinden Ulusoy-5 gemisinde hazırlanıyor. Geminin toplam alanı 8 bin 450 metrekare olan katlarında, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının yer almaları planlanıyor.

Başmüzakereci Bağış'ın talimatıyla, ülkemizin geniş tanıtımıyla birlikte, ihracatımıza da katkıda bulunması amaçlanan sergi gemisindeki sanayi kuruluşlarının güçlü ticari ilişkiler kurmalarını temin etmek amacıyla yoğun hazırlıklar yapılıyor.

İLKİ KARADENİZ GEMİSİ İLE YAPILMIŞTI

Atatürk'ün önerisiyle, çağdaş Türkiye'yi tanıtmayı amaçlayan 'Türkiye Yüzer Sergisi', Karadeniz Gemisi ile gerçekleştirildi. Çeşitli ürünlerin sergilendiği gemi, 12 Haziran 1926'da İstanbul'dan demir aldı. 12 ülkede 16 limanı ziyaret etti. 86 günde 10 bin mil yol katettikten sonra 5 Eylül 1926'da görevini tamamlamış olarak İstanbul'a döndü.

Editör: TE Bilişim