RO-RO FİYATLARI YERLERDE

Bu hafta Güney Afrika’nın Durban limanında açık artırmaya çıkarılan iki gemiye ticari alıcıların ilgi göstermemesi üzerine, Ro-Ro ticaretinin içinde olduğu bu zor durumdan hurda alıcılarının karlı çıkması bekleniyor.

Durban merkezli gemi müzayedecisi Roy Martin, 42,600-grt’lik Daewoo Frontier’i (1988 yapımı) Maple Leaf Transport’a 3.9 milyon dolar gibi düşük bir meblağ karşılığında sattı.

Bu fiyat, söz konusu gemi için beklenen fiyatın önemli ölçüde altında kaldı.  2007 başlarında Antwerp’de alabora olan, Grimaldi’nin sahibi olduğu Republicca Di Genova’nın kurtarılan enkazı olan gemi, geçen yıl 35 milyon dolarlık tadilattan geçti.

Roy Martin’in TradeWinds’e belirttiğine göre Linea Massina ve Hoegh Autoliners gibi büyük ro-ro firmaları açık arttırma öncesinde gemiyi incelediler, ancak hiçbiri açık artırmaya katılmadı.

Martin, “Bu durum ya ro-ro piyasasının içinde bulunduğu durumun bir işareti ya da büyükler gemide hoşlarına gitmeyen bir şey gördüler.” Yorumuna neden oldu.

Satış fiyatı, geminin Daewoo Logistics tarafından alımını finanse eden ve ardından da bu yılın başında Daewoo Logistic’in batışı ile gemiye el koyan DVB Group Merchant Bank’ı (Asya) pek rahatlatmadı.

Bu arada Martin, en son Ploestar Shipping tarafından işletilen 5,900-gt’lik araç taşıyıcısı Trust Dubai’nin (1987 yapımı) müzayedesini ilgi azlığı nedeniyle durdurmak zorunda kaldı. Açık arttırmaya çok az katılım oldu ve en yüksek teklif, 585,000 dolarlık taban fiyatın 185,000 dolar altında kaldı.

Trust Dubai’nin mükemmel durumda olduğunu ifade eden Martin, yalnızca hurda alıcıları katılım göstereceklerini belirtirken, geminin 400,000 dolar civarında bir fiyata satılacağını tahmin ettiğini söyledi.

Barış GENÇER - PERŞEMBE ROTASI

Editör: TE Bilişim