AŞUT: "KÖRFEZ PAZARINI KAYBEDEBİLİRİZ"

 Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye ile Mısır arasında imzalanan ro-ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkı ile ilgili anlaşmanın 24 Nisan’da sona ereceğini hatırlatarak, Körfez pazarının kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili daha önce de bazı açıklamalarda bulunarak ilgilileri uyardıklarını hatırlattı. Irak ve Suriye’deki sıkıntılardan dolayı ihracat yüklü TIR’ların Arap Yarımadası ve Körfez pazarına ulaşamadığını dile getiren Aşut, "Bundan dolayı MTSO’nun büyük çabası ve Ekonomi Bakanlığımızın desteği ile Türkiye-Mısır ro-ro hattı ile bu sorun by-pass edilmişti. Yani TIR’lar, ro-ro gemilerine yükleniyor ve Mısır’ın İskenderiye Limanı’ndan sonra Mısır sınırları içindeki karayolu ile Suudi Arabistan, Ürdün ve Körfez ülkelerine kısa sürede, yaklaşık dört günde iniyordu. Suriye üzerinden giden karayoluna göre zaman ve maliyet biraz artsa da Ekonomi Bakanlığımızın da bazı destekleri ile rekabetçiliğimiz korunmuştu" dedi.

"GERİLEN İLİŞKİLER ANLAŞMANIN UZATILMASINI ZORA SOKTU"

Suriye’deki sıkıntının hala devam ettiğine ve kısa sürede de bitecek gibi görünmediğine dikkat çeken Aşut, "Öte yandan Mısır ile yapılan Türkiye-Mısır ro-ro seferleri bağlantılı karayolunu transit kullanma anlaşmasının 24 Nisan’da sona ermesi ve Mısır ile olan olumsuz ilişkilerimizden dolayı muhtemelen bu anlaşmanın bir daha uzatılmayacak olması, hem ihracatçıları hem de tüm lojistik sektörünü zora sokacaktır. Ekonomi Bakanlığımız gemi ile Süveyş’ten geçen konteyner taşımacılığını tavsiye ediyor ama bölgemiz ihracatında tarım ve gıda ürünleri çok fazla ki, bunlar çok kısa sürede pazara ulaşmak zorunda olan ürünler. 20 günü geçen nakliye süresi ile bu ürünler taşınamaz. Frigofrik sistemler elbette var ama bunlar tüm karı götüren pahalı taşıma sistemleri. Zaten maliyet ve zaman anlamında zarara uğrayan taşımacımız ve ihracatçımıza bir de bu zaman ve yeni maliyetler yansırsa bu bölgede rekabetçiliğimiz yok olur" diye konuştu.

"RO-RO SEFERLERİNİN DURMASI SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GETİRİR"

Bölgenin, özellikle Mersin ve Hatay’ın ciddi bir TIR filosuna sahip olduğunu vurgulayan Aşut, şöyle devam etti: "Ro-Ro seferlerinin durması bu sektörü durma noktasına getirir ve bu da ciddi bir ekonomik kayıptır, istihdam kaybıdır. Hele hele bölge ülkelerinin kendi TIR filolarını oluşturduğu bu günlerde TIR filomuzun atıl kalması, bu büyük yatırımların çöpe atılması anlamına gelir. Elbette sorunlara çözüm bulmak önemli ama bulunan çözümler daha büyük kayıplara yol açmamalıdır. MTSO olarak bu konuyu Hatay ve çevre odalar ile paylaştık. Sorun sadece bir ilin sorunu değil. Sorun ’Türkiye’nin yeni Marmara’sı denilen Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya ve Karaman gibi büyük bir üretim bölgesini kapsayan ve Arap Yarımadası’na ihracat yapan iller için büyük bir sorun. Avrupa pazarı hala toparlanmadı, Rusya ciddi sıkıntıda, Kuzey Afrika’da istikrar başlamadı. Ortadoğu zaten malum. Şu an işleyen ve para kazandığımız Arap Yarımadası ve Körfez pazarı da elden kaçırılmamalıdır. Lojistik sektörünün durma noktasına gelmesi, ekonomimizin motivasyonunu bozar. Ekonomimizin moral veren gelişmelere ihtiyacı vardır."

Editör: TE Bilişim