Rize’ye yüzer otopark

Rize’de trafik ve park sorununa çözüm getirebilmek için yüzer otopark yapılması için çalışma başlatıldı. Vali Kasım Esen’in gündeme getirdiği ilginç proje için İl özel İdaresi bünyesinde oluşturulan komisyon, Karadeniz’in azgın sularında yüzer otopark projesi için ön çalışma başlattı.

19 bini il merkezinde olmak üzere 35 bin kayıtlı aracın bulunduğu Rize’de toplam 450 araç kapasiteli 5 otopark bulunuyor. Trafik ve otopark sorununa dikkat çeken Vali Kasım Esen, ilginç bir projeyi gündeme getirdi. Japonya, Hollanda ve ABD gibi gelişmiş ülkelerdeki kıyı kentlerinde trafik sorununa çözüm olarak kullanılan yüzer otoparkların Rize sahilinde de hayata geçirilebileceğini düşünen Vali Esen, il Özel İdaresi bünyesinde bir komisyon oluşturarak, düşünce aşamasındaki yüzer otopark projesinin hayata geçirilmesi için çalışma başlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Barbaros Okan’dan yüzer otopark ve yüzer tesisler için incelenmek amacıyla çeşitli projeler alındı.

Konuyla ilgili bilgi veren Rize Valisi Kasım Esen, şunları söyledi:

“Dünyanın çeşitli bölgelerinde gördüğüm yüzer tesis projeleri aklıma geldi. Denizimizden daha fazla nasıl faydalanırız onu düşünüyoruz. Bunun için yüzer tesisi projesi nasıl hayata geçer diye bir araştırma içindeyiz. Rize sahilinde yüzer otopark ve yüzer turistik tesisler yapıldığında denizden kıyıların seyrinin daha güzel olacağını düşünüyorum. Şu anda kıyı kanunu ve diğer mevzuat açısından bir yasal engel olup olmadığını araştırıyoruz. İl Özel idaresinde bu konuyla ilgili oluşturduğumuz komisyon çalışmalarını belli bir aşamaya getirdi.”

Vali Esen, arazisi kısıtlı olan Rize gibi kıyı kentlerinde deniz üzerine yapılacak yüzer otoparkların oldukça kullanışlı olacağını belirterek, trafik sorunu yaşayan kıyı kentleri için bu projelerin önemli olduğunu söyledi. Tek giriş çıkışıyla karasal otoparklardan daha güvenli olan yüzer otoparkların gerektiğinde yeri değiştirilerek acil ihtiyaçlara da olanak sağlayacağını ifade eden Esen, “Yüzer otopark kıyı şehirleri için yenilikçi, ekonomik ve pratik bir çözümdür. Biz alt katını yüzer otopark, üstünü ise düğün salonu ve kongre merkezi şeklinde düşünüyoruz” dedi.


Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe

Editör: TE Bilişim