Marmara denizinde yeni feribot hattı açılmasına şiddetle karşı çıkan İDO'nun ortağı Akfen Holding A.Ş.'nin İDO'nun rekabetle karşılacağı gerçeğini yatırımcılarından saklayamadığı ortaya çıktı.
 
İDO'nun büyük ortaklarından Akfen'in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın 17 Ekim 2012'de yaptığı açıklamada Eskihisar-Topçular Hattı başta olmak üzere, İDO'nun sefer düzenlediği hatlarda rakip firmaların taşımacılık yapmaya başlayacağı iddialarıyla ilgili sorulan soruya, 'İDO'ya rakip olarak kurulacak herhangi bir oluşum hukuka aykırı olacaktır. İDO'nun işletme haklarını aldığımızda bize rakip hatlara izin verilmeyeceğine yönelik taahhüdde bulunulmuştu. Biz mevcut iskeleleri 30 yıllığına kiraladık. 30 yıl boyunca başka iskele verilmeyeceğini bize ifade ettiler. Sözleşmelerimizde de bu maddeler var" ifadelerini kullanmıştı.

VATANDAŞA BAŞKA YATIRIMCIYA BAŞKA

Akfen Holding'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı 19 Aralık 2011 tarihli açıklamasında yer alan "İstanbul içerisindeki ve Marmara bölgesindeki deniz taşımacılığına yeni oyuncular eklenebilir ve rekabet söz konusu olabilir" ifadelerini değerlendiren uzmanlar, Hamdi Akın'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Akfen'in İDO'ya rakip şirket gelebileceği gerçeğini bildiğini ve bu riski yasalar gereği yatırımcılarından gizleyemediğini, aksi halde tahvilleri satın alan yatırımcıları yanıltmış olacağından bu bilgiyi paylaşmak zorunda kaldığını belirtti. Uzmanlar, Akın'ın kamuoyuna yönelik mesajı ile yatırımcılara yönelik mesajındaki farklılığın tezat teşkil ettiğini vurguladı.

Eskihisar-Tavşanlı'da rekabet başlıyor

Gübretaş'ın iştiraki Negmar Denizcilik bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Lines, Eskihisar-Tavşanlı yolcu ve araç feribot hattında Bahariye, Muradiye ve Selimiye adını verdikleri 3 feribotu Yunanistan'dan satın alarak Türkiye'ye getirdi. Bu hattaki iskele sahibi firmayla 20 yıllık anlaşma imzalayan Negmar, iskelenin geçmiş 3 yıllık birikmiş belediye ve Milli Emlak borçlarını ödedi. Elektrik direkleriyle aydınlatma, bilet gişeleri ve biletleme yazılımı işlerini tamamladı.

İDO'yu alanlar rekabeti biliyormuş

İDO'nun büyük ortaklarından Akfen'in 19 Aralık 2011 tarihli KAP açıklamasında yatırımcıları uyardığı "İDO ile İlgili Riskler" başlıklı açıklamasında yer verdiği ifadeler ise İDO'yu satın alanların bu hatlarda rekabet olabileceğini işin en başında açıkça kabul ettiğini ortaya koyuyor. Akfen Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Selim Akın ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Keten imzasıyla KAP'a yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: "İDO, ilgili mevzuat uyarınca UKOME (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi), Denizcilik Müsteşarlığı'nın yetkili olduğu konulardaki karar ve talimatlarına ve ilgili düzenlemelere uymakla yükümlüdür. Büyükşehir Belediyeleri sınırları içinde sefer yapılan hatlara ilişkin tarifeler ve seferler ile ilgili UKOME onayınca hareket etmektedir. Büyükşehir sınırları içinde deniz, üzerinde işletilen her tür servis ve toplu taşıma araçları sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini zaman ve güzergahlarını belirlemek yetkisi UKOME'ye aittir. Deniz yoluyla yapılacak düzenli seferlere ilişkin hat izni ve kıyı tesisi işletme izni verme yetkisi Denizcilik Müsteşarlığı'na aittir. İDO'nun iç hat deniz otobüsü ve arabalı vapur operasyonlarında tek başına tarife ve sefer düzenleme hakkı mevcut değildir, bu izinlerin İDO talep ve maliyetini yansıtacak şekilde alınması her zaman mümkün olmayabilir veya bu izin ve onaylar gecikebilir.
Editör: TE Bilişim