'Rekabet Edebilmek İçin Biraraya Gelmek Şart'

Türk denizciliğinin küresel rekabette payını arttırması için faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdüren ODEK ( Oruç Reis Denizciler Kulübü), 'Çin Denizcilik Sektörüne Stratejik Bakış' başlıklı bir seminer düzenledi. 1 Haziran Çarşamba akşamı Tuzla'daki kulüp binasında düzenlenen seminerde ABD'nin Connecticut eyaletindeki Quinnipiac Üniversitesi'nden Alternatif Yatırım Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Osman Kılıç ve aynı üniversiteden Çinli Profesör Doktor Xiahong He konuya ilişkin sunum yaptılar.

Katılımın yoğun olduğu toplantıda Xiahong He, Çin'deki denizcilik piyasasını bütün ayrıntılarıyla anlattı. Kuru yük, konteyner ve kimyasal tanker taşımacılığının yanısıra Çin'in büyüyen gemi inşa sanayisine değinen Xiahong, dünya devi olma yolunda ilerleyen Çin'in uluslarası stratejisini de aktardı.  Çin'in yeni tersane bölgeleri ve limanlar kurarak denizciliğine ivme kazandırdığına dikkat çeken Xiahong,  Çin'in avantajlı  olduğu noktaların yanısıra çeşitli dezavantajlara sahip olduğunu da belirtti.

Prof. Dr. Osman Kılıç'ın sunumu ise soru/cevap olarak devam ederek dinleyicilerin yoğun ilgisini çekti. Kılıç, 2011'in ilk 5 ayı boyunca çeşitli verilerin düşme trendinde olduğuna dikkat çekerek aralıklarla görülen toparlanmaların endişeleri dindirmediğini vurguladı. 2008'de bütün dünyayı sarsan finansal krizin ardından ikinci bir krizin oluşması için sebeplerin varolduğunu dile getiren Kılıç, Türk denizciliğinin güç birliğine gitmeden küresel planda rekabet etmesinin çok güç olduğunun altını çizdi.

Editör: TE Bilişim