DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın; geçtiğimiz hafta Perşembe günü Bakan Lütfi Elvan'ın da katıldığı meclis toplantısında dile getirdiği sektör taleplerine, duayen kaptan Refik Akdoğan'dan eleştiri geldi.

Akdoğan, İthatal ve İhracat mallarımızda navlun açığı verilmemesini talep eden Kalkavan'ın Türk Bayrağı çeken Türk Armatör sayısının arttırılması üzerine bir planı ve talebi olmamasını eleştirdi. 

Müh. Kapt. Refik Akdoğan; "Sayın Kalkavan Türk sahipli ticaret gemilerinin 31 milyon dwt olduğunu söylerken navlun açığı vermemek için Türk bayraklı gemilerin 9,5 milyon dwt olduğunu söylemiyor ve yabancı bayraklı Türk sahipli gemilerin Türk bayrağı çekmeleri için bakanlığın ne gibi teşvikler getireceğini sormuyor. Sayın Kalkavan Türk sahipli yabancı bayrak çeken Türk armatörlerinin hallerinden memnun olduğunu Türk bayrağını çekmek için teşvik beklemediklerini söylemiyorsa yapacak bir şey yok demektir. Deniz ticaretimizin sorunları olarak yakıt ikmalini, su altı inşaatını, yat inşaatını gösteriyor. Eğitimden, öğretmen açığından, okul gemisi sorunlarından hiç bahsetmiyor. Her şey sanki güllük gülistanlıkmış bir hava estiriyor. Sayın bakana çalıştığımız yerden soracağım derken bakan beyi üzmek istemediğini belirtmeden edemiyor." şeklinde görüşlerini belirtti. 

Metin Kalkavan ne demişti?

Söz konusu Meclis Topalntısında Metin Kalkavan, navlun açığı ile ilgili şunları söylemişti:

“Türkiye deniz taşımacılığı navlun açığı 8,5 milyar dolar civarındadır. 407 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz içinde bu rakamlarla biz bunun sadece %12’sini taşıyoruz. Taşıdığımız %12 de değer olarak %57’si deniz yoluyla taşınıyor. Bu tempoda gidersek 2023’te 30 milyar doların üzerinde bir navlun açığı vereceğiz. Bir çok alanda stratejiler yapıldı çalışmalar yapıldı ancak biz bunu navlun ayağında yapamadık bitiremedik. TÜİK verileri ile konuşuyorum görünen çok ciddi bir açık. Taşımacılığın tonaj olarak %87’si, değer olarak %57’si deniz yoluyla yapılıyor. Bu sektörde uluslararası oyuncu olmaya devam edeceğiz. Sadece bun un az mı çok mu olacağına devlet karar verecek. Devletin politikası, vizyonu, devleti yönetenlerin vizyonu karar verecek. Çünkü bu alan devletlerin yarıştığı bir alan."

 

Editör: TE Bilişim