Asya sularında bildirilen korsanlık ve silahlı soygun olaylarının sayısı, 2020'nin ilk yarısında geçen yıla oranla iki kattan fazla arttı.

Bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında gerçekleşen 51 olay rapor edilirken , 2019'daki aynı dönem için 28 olarak kaydedilmişti.

Altı aylık istatistikler 16 Temmuz'da Asya'daki Gemilere Karşı Korsanlıkla Mücadele ve Silahlı Soygunla Mücadele Bölgesel İşbirliği Anlaşması (ReCAAP) tarafından yayınlandı.

Merkezin genel müdürü Masafumi Kuroki, çoğu "düşük şiddet seviyesinde" olmasına rağmen, Asya'daki olay sayısında neredeyse iki kat artışın olduğu belirtti ve ekledi; "Küçük suçların önü kesilmez ise, suçluları daha ciddi eylemlerde bulunmaya itebilir."

Bu yıl Singapur Boğazı'ndaki olayların çoğu gece saatlerinde meydana geldi. Tankerler, römorkörler ve dökme yük gemileri saldırıya uğrayan gemi/tekne tipleri arasında. Çalınan eşyalar arasında mavnalarda motor yedek parçaları, hurda metal ve çelik yapı malzemeleri bulunduğu belirtildi. Malacca ve Singapur Boğazı'ndaki olay sayısı, 2016’nın ilk yarısı ve  ikiye katlanırken 2018'de beşe katlanarak sürekli bir şekilde yükseldi.

Silahlı soygun olaylarındaki artışın arkasındaki nedenler belli olmasa da, Kuroki, gemilerin tetikte olması ve kolluk kuvvetlerinin devriyelerini çoğaltmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Olay raporları, ReCAAP'ın Singapur, Hindistan, Filipinler, Japonya, Avustralya ve ABD'yi kapsayan 20 üye ülkesinin belirlenmiş devlet kurumlarından derlenmiştir.

Editör: TE Bilişim