Rafineri İçin Yatırımcıya Hodri Meydan

SOCARTürkiye CEO'su Kenan Yavuz, rafineri yatırımı için yatırımcılara 'hodri meydan' dedi.

Star Rafinerisi'nin 2017 yılının sonunda üretime başlamasının ardından Türkiye'nin ilave bir rafineriye daha ihtiyacı olacağını ifade eden Yavuz, "Rafineri yatırımı yapmak kolay değil. Bu yatırımı yapacak başka babayiğit varsa gelsin yapsın" dedi.

Yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile Türkiye'nin tek noktaya yapılan en büyük yatırımı olan Star Rafinerisinde, saha hazırlama ve hafriyat çalışmaları iki buçuk yılı geride bıraktı. 2017 yılında üretime geçmesi planlanan rafineri 5,6 milyar dolara mal ol

acak. Petkim Yarımadasında Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyesi gazetecileri ağırlayan SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Star Rafinerisi ve Petlim Konteyner Limanı hattında bilgi verdi. 5,6 milyar dolara mal olacak rafineriye 3,29 milyar dolar proje finansmanı kredisinin sağlandığını belirten Yavuz, yatırımın 2,4 milyar dolarlık kısmının ise öz kaynakla karşılanacağını kaydetti.

"Cari açığı yılda 2,5 milyar dolar azaltacağız"

Star Rafinesinin en ileri çevre, güvenlik ve teknoloji standartlarına sahip olacağını söyleyen Yavuz, rafinerinin aynı yarımadada bulunması nedeniyle Petkim ile tam entegre olacağını ve petrokimya sektöründe dışa bağımlılık oranını sıfırlayacağını da belirtti.

Saha hazırlama çalışmalarının yüzde 76'sı tamamlanan Star Rafinerisi'nin Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesine sahip yatırımı olduğuna dikkat çeken SOCAR Türkiye CEO'su Yavuz, 2017 yılı sonunda üretime başlaması planlanan rafineride üretilen tüm ürünlerde Türkiye'nin net ithalatçı olmasının yaratılacak katma değerin büyüklüğünü gösterdiğini söyledi. Yavuz, "Türkiye'nin ilk özel sektör rafinerisi olan Star Rafinerisi, Türkiye'nin kronik ekonomik problemi cari açığı, yılda 2,5 milyar dolar azaltacak ve yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin yeni rafinerilere ihtiyacı var"

Kendi rafineri yatırımlarının tamamlanmasının ardından,  SOCARTürkiye Başkanı Kenan Yavuz Türkiye'nin en az bir rafineriye daha ihtiyacı olacağını belirten Yavuz, "Türkiye'nin ayrıca en az dört tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var. Şu anda Petkim Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor. Türkiye'nin petrol ürünleri ve petrokimya ithalatı yıllık 15 milyar dolar. Bu rakam her yıl Türkiye'nin büyümesinden iki kat daha fazla büyüyor. Rafineri yatırımı yapmak kolay değil. Bu yatırımı yapacak başka babayiğit varsa gelsin yapsın" diye konuştu.

Rafinerinin altyapı yatırımlarının büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çeken Yavuz, rafineride ekipmanların sahada montajı ve kurulumu işlemlerinin 2015 yılının başından itibaren başlayacağını, şu anda sahada 900 civarında olan çalışan sayısının ise 2016 yılı Mart-Nisan döneminde 16-17 bin kişiye kadar çıkacağını söyledi.

Petkim 2023'te pazar payını yüzde 40'a ulaştıracak

EGAD üyesi gazetecilere Petkim sahasını da gezdiren Kenan Yavuz, Petkim'in yatırım portföyü içindeki kapasite artışı, kapasite maksimizasyonu, enerji verimliliği ve teknoloji yatırımları hakkında bilgi verdi.

Petkim'deki ilave yatırımlarla birlikte Petkim'in brüt üretim kapasitesinin yıllık 3,2 milyon ton seviyesinden 3,6 milyon tona ulaşacağını kaydeden Yavuz, 2008 yılından 2014 yılı sonuna kadar şirkete yapılan yatırım tutarının 500 milyon dolara ulaşacağını ve halen yurt içinde yüzde 25'lik bir pazar payına sahip olan Petkim'in, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'deki hedefinin; bu paymı yüzde 40'a çıkarmak olduğunu söyledi.

Yavuz "Bu artış, Petkim'in üretim kapasitesinin yaklaşık iki kat artarak 6 milyon tona ulaşması anlamına geliyor" dedi.

Petlim'in ilk fazı Haziran 2015'te devrede

Petkim Konteyner Limanı (Petlim) inşaat sahasında da incelemelerde bulunan gazeteciler, Kenan Yavuz'dan Petlim'in gelecek planlarını dinledi. Petlim'in yüzde 70'i tamamlanan ilk fazının Haziran 2015 ayında, yüzde 58'i tamamlanan ikinci fazının ise Kasım 2016 ayında devreye alınacağını açıklayan SOCAR Türkiye CEO'su Yavuz, altyapı işleri kapsamında yapılan çalışmaların ise kanal kazıları ve dolgularıyla devam ettiğini söyledi.

Aliağa, Türkiye'nin en büyük lojistik entegre merkezi olacak

Yavuz, 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile Türkiye'de ilk 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği liman olma özelliğini taşıyacak olan Petlim'in başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU nihai kapasitesine sahip olacağını, bu kapasitenin 4 milyon TEU'ya kadar çıkarılabileceğini kaydetti. Limanın inşaat aşamasında yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlanırken, APM Terminals tarafından gerçekleştirilecek işletme döneminde ise bu sayının 260 olacağını belirten Yavuz, "Aynı anda otoyol, demiryolu ve karayolu bağlantısına sahip bu dev liman Türkiye'nin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı diğer limanlarıyla birlikte ülkemizin en büyük lojistik entegre merkezi olma noktasına taşıyacak" dedi.

Editör: TE Bilişim