Rusya Başbakanı Vladimir Putin Fin körfezinde deniz altına doğalgaz boru hattı döşeyen Solitaire gemisine ziyaret gerçekleştirdi. İşçilerle görüşen Putin takvime uyulmasını ve Kuzey Akım'dan ilk doğalgazın Avrupa'ya 2011'de ulaştırılmasını istedi. 
 
 Gemide çalışmaları yerinde görmekten memnun olduğunu kaydeden Putin, "Hattın diğer ucunda iki gemi daha boru hattı döşüyor. Herkesin takvime uyması gerekiyor. İlk boru hattından 2011'de ikinci hattan da 2012'de doğalgazın Avrupa'ya ulaşması gerekiyor" dedi. 7,4 milyar Euro'ya tamamlanması beklenen iki hattan yıllık 55 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek.

Valdai Klup'le Soçi'de yaptığı görüşmede Güney Akım'ın rakibi olarak görülen Nabucco doğalgaz boru hattının şansının az olduğuna değinen Rusya Başbakanı, Türkiye'nin transit ülke olacağı hatta gaz tedariki ve finans açısından zorluklar olduğuna dikkat çekmişti.

Kuzey Akım inşaatını yapan The Alseas' Başkan Yardımcısı Leo Varkevisser'le görüşen Putin, Kuzey Akım'ın ardından Güney Akım inşaatına başlanacağını ve daha büyük planları olduğunu söyledi. Varkesvisser de Solitaire'den üç kat büyük bir gemi inşası için çalıştıklarını ve Artktik bölgesinde Gazprom'la birlikte önemli projeleri olduğunu söyledi.

Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili hazırlık aşamasının bitmek üzere olduğunu kaydeden Putin, o bölgede daha derin bir alanda doğalgaz boru hattı döşeneceğine dikkat çekti. İnşaat çalışmalarında yaşanan sorunları dinleyen Rusya Başbakanı, ilk kez gümrükçülerle sınır güvenlik güçlerinin bürokratik engel oluşturmadıklarına da dikkat çekerek espri yaptı.

Güney Akım doğalgaz boru hattı Gazprom ve Eni ortaklığında inşa edilecek ve yıllık 30-63 milyar metreküp doğalgaz kapasitesi olacak. 8,6 milyar euroya mal olması beklenen Güney Akım'ın 31 Aralık 2015'den önce hizmete girmesi planlanıyor. Karadeniz'de 900 kilometre denizin altından geçecek hat, yer yer 2 bin metre derinliğe ulaşacak. Türkiye'nin kendi ekonomik sahasından geçişine izin verdiği Güney Akım'la birlikte Rusya Avrupa pazarına ulaşım için çok önemli alternatif hatlar elde etmiş olacak
 

Editör: TE Bilişim