Putin, Dedeağaç-Burgaz’dan Soğudu

Türkiye’yi geçen ay ziyaret ederek Samsun-Ceyhan petrol boru hattı konusunda anlaşmaya varan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu hattın alternatifi olarak görülen Burgaz-Dedeağaç projesinden vazgeçeceğinin sinyalini verdi.

Turk-rus.com sitesinde dün yayımlanan habere göre, Putin önceki gün Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’la görüşmesinde, Bulgaristan’ın Karadeniz Kıyısından Yunanistan’ın Ege denizi kıyısına uzanan Burgaz-Dedeağaç projesini gündeme getirdi.

Bulgaristan’ın bu konuda kısa bir süre içinde karar vermesini isteyen Putin, “280 kilometrelik boru hattı için 7 yıldır tartışıyoruz. Oysa Sibirya’dan Çin’e 1500 kilometrelik boru hattını iki yılda biritdik. Bize sadece “hayır” deyin yeter” dedi. Bulgaristan Başbakanı Borisov ise çevre sorunları yüzünden projenin karmaşık olduğunu söyleyip, bu boru hattını istedikleri mesajını verdi. Bu görüşme sonrasında Rusya’nın Samsun-Ceyhan petrol boru hattına katılma kararının ardından Burgaz-Dedeağaç projesinin gündemden düştüğü yorumu güçlendi.

Bu konununun kısa süre içinde resmi olarak açıklanabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte projenin en büyük destekçisi olan Yunanistan’ın bu karara tepki gösterebileceği değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilişim