Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Liman Devleti Denetimi Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.

Konuya ilişkin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, gemi denetim görevlilerinde idare tarafından liman devleti kontrolü yapmak üzere yetkilendirilme ile bayrak devleti sürveyörü olarak gemilerin sözleşmeler ve ulusal mevzuat uyarınca denetlenmesi ve sertifikalandırılması konusunda 1 yıllık hizmeti tamamlamış olma şartları aranacak.

Yönetmeklikte yer verilen diğer kriterler ise şöyle:  

"-1600 GT veya daha üstü gemilerde uzakyol güverte zabiti olarak en az 5 yıl çalışmış olmak ve bu gemiler için kaptan yeterliliğine sahip olmak.

-3000 KW veya daha üstü güçle çalışan gemilerde uzakyol makine zabiti olarak en az 5 yıl çalışmış olmak ve bu gemiler için başmühendislik yeterliliğine sahip olmak.

-Gemi inşa mühendisi, makine mühendisi veya gemi ile ilgili bir alanda mühendis olmak ve gemi denetimiyle ilgili yapılacak sınavda başarılı olmak ve bu alanda en az beş yıl çalışmış olmak.

-İdare tarafından belirlenmiş dengi bir yeterliliğe sahip olma şartlardan en az birini taşımak"

Gemi denetim görevlilerinde, bu şartlara alternatif olarak denizcilik ile ilgili bir üniversitede lisans seviyesinde eğitim almak, gemi emniyet ve denetimi ile ilgili eğitim ve yeterlilik kazanmak, bayrak devleti sürveyörü olarak gemilerin sözleşmelere uygun denetlenmesi ve sertifikalandırılması konusunda iki yıllık hizmeti tamamlamak, İngilizce iletişim kurabilmek ve uluslararası sözleşmelerin hükümleri ve liman devleti kontrolü ile ilgili yeterli bilgiye sahip olma şartları da aranacak. 

Editör: TE Bilişim