Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in köpeği Koni'nin boynuna takılan cihazla dünya gündeminde yerini alan Rus Glonass-M sisteminin son 3 uydusu uzayda yerini alamadı. Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden fırlatılan Rus yapımı uydular, Havai'nin kuzeybatı bölgesinde Pasifik Okyanusu'na düştü.

Ria Novosti haber ajansının kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "Proton-M fırlatılması esnasında herhangi bir sorun yaşanmadı. Uzmanlar füzede bulunan bilgisayar programlarında yaşanan arızanın füzenin motorlarını yanlış yönlendirdiği üzerinde duruyor" denildi.

Amerikan GPS sistemine alternatif olabilecek, Glonass-M navigasyon sistemi hem sivil hem de askeri amaçlı olarak kullanılması planlanıyor. Bir kaç metre mesafede yer tespiti yapabilecek kapasitedeki sistem Rusya'nın dışında da pazarlanabilecek. Rusya'nın halen uzayda 26 adet Glonass uydusu bulunuyor. Son gönderilecek üç uydu ile birlikte sistemin tamamlanması ve aktif hale gelmesi planlanıyordu.

Milyonlarca dolar zararın yaşandığı olayla ilgili araştırma başlatılırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Rusya Başsavcısı Yuri Çayka'dan Glonass-M sistemi ile ilgili harcamaların denetlenmesini istedi. 1976'dan bu yana üzerinde çalışılan sistem 2008'de tamamlanması bekleniyordu. Teknik gerekçelerle ertelenen sistem için son tarih 2011 başı olarak belirlenmişti.

Editör: TE Bilişim