"Projelerin arkasındayım İzmir şantiyeye dönüşecek'

Seçim döneminde açıklanan 35 projenin tamamının 2023 yılına kadar tamamlanacağı sözünü veren Bakan Binali Yıldırım, "9 yılda İzmir'e 2.5 katrilyonluk yatırım yaptık. İzmirliler bu yatırımlarla daha çağdaş, müreffeh ve konforlu bir yaşam sürdürecek" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlık olarak 2003 yılından bugüne İzmir'e yaptıkları yatırımların parasal değerinin eski parayla 2.5 katrilyonu aştığını söyledi. Yıldırım, Yeni Asır'a verdiği özel demeçte, seçim döneminde açıklanan 35 projenin tamamının 2023 yılına kadar bitirileceğini vurgulayarak,

"Bütün projelerimizin arkasındayız. İzmir gerçekleştirilecek yatırımlarla bir şantiyeye dönüşecek" diye konuştu. İzmir halkının bu yatırımlarla daha çağdaş, müreffeh ve konforlu bir yaşam sürdüreceğini vurgulayan Yıldırım, kentin 2023 yılına kadar tam bir şantiye görünümüne gireceğini kaydetti. İzmir için kara, hava, demiryolu ve denizcilik sektörlerinde çok sayıda proje planladıklarını anlatan Yıldırım, "Güzel İzmirimiz için düşündüğümüz projelerin bir kısmının yapımına başlandı, bir kısmı yapım aşamasında, diğer bir kısmı ise proje aşamasında. 2023 yılına kadar hepsi tamamlanmış olacak" diye konuştu.

SÜREN ÇALIŞMALARDA SON DURUMU ANLATTI

Karayolları:

- İzmir'de Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda 315 km otoyol, 534 km devlet yolu ve 761 km il yolu olmak üzere toplam 1610 km yol ağı bulunuyor. Bu yol ağının 707 km'si bölünmüş yol olarak hizmet veriyor. 192 kilometrelik İzmir Çevreyolu'nun 112 km'si 2003 yılından önce tamamlanmış. Kalanı bizim dönemimizde bitirildi. Harmandalı-Koyundere kavşağı arasındaki 7.5 km'lik kısmında da çalışmalar sürüyor.

- İzmir sınırları içindeki uzunluğu 78 km olan Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Yap-İşlet-Devret projesinin İstanbul ve İzmir tarafının temelini attık.

- Sabuncubeli Tüneli ile İzmir-İstanbul karayolunun İzmir-Manisa arasının eğimi azalacak ve seyahat süresi 15 dakikaya inecek. Ayrıca kış dönemlerinde sık sık kar mücadelesi yapılan yolda, projenin tamamlanması ile kar mücadelesine gerek kalmadan kesintisiz, konforlu ve güvenli ulaşım imkanı sağlanmış olacak. Temeli Eylül 2011'de attık, çalışmalar devam ediyor.

- Konak Tüneli. Konak Meydanı ile Yeşildere Caddesi arasında hayata geçireceğimiz projenin temelini Eylül ayında attık. 3 km'lik tünel ile bu kesim için alternatif bir güzergah oluşturulacak. İkiztepe-Konak-Doğanlar veya başka bir ifadeyle İzmir Kent Geçişi tamamlanmış olacak. Ayrıca, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Yeşildere Caddesi arasında trafik bağlantısını sağlayacak olan bu güzergah, İzmir Çevreyolunu, sahil yoluna bağlayan alternatif bir aksı oluşturacak.

Hızlı tren:

- Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin uygulama projesi hazır. DLH'nın yatırım programına alınan projenin ihalesini 28 Aralık'ta gerçekleştireceğiz. Ege'nin en büyük organize sanayi bölgesini 27 kilometrelik demiryoluyla limana bağlıyoruz. Hem İç Anadolu'ya hem limana yıllık 3 milyon ton yük taşınacak. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte lojistik bir köyün yapılması gündeme geldiğinden yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilmesi planlanan lojistik köyün ihalesi 2012 yılı sonu itibariyle yapılacak.

Denizcilik:

- İzmir'de liman ve yat limanlarına da çok önem veriyoruz. 10 tane yat limanı ile ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Bazıları ihaleye çıktı ancak teklif veren olmadığı için yapına başlanamadı. Yeniden ihaleleri yapılmak üzere çalışmalar sürüyor.Türkiye'de tersane sayısını 37'lerden 70'lere çıkardık. Dünyanın 10'uncu büyük, Türkiye'nin ise en büyük limanının temelini İzmir'e attık. İzmir'in sivil bir tersanesi yok. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'na yakışır bir tersaneyi İzmir'e yapacağız.

Çevre metrosu:

- Şehrin iki yakası İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş (İZKARAY) ile birleşiyor. Böylece İzmir çevre yolundan sonra çevre metrosuna da kavuşmuş olacak. Raylı sistem, İzmir Körfez Geçişi sonrası Mavişehir'den İzmir Çevreyolu'na bağlanarak, sırasıyla Bornova, Otogar, Buca ve Balçova'yı takiben, tekrar İzmir Körfez Geçişi'ne bağlanan bir daire çizecektir. Bir tam tur süresi yaklaşık 60 dakika olacak. İZKARAY'ın raylı sistem hattı yaklaşık 50 km'dir. Körfez geçişi tünel ve köprü ile olacak. Toplam geçiş süresi raylı sistem ile 5 dakika, araç ile 8 dakika olacak. İZKARAY'ın karayolu ile körfez geçiş süresi sahil yoluna göre beşte bire, çevre yoluna göre yedide bire inecek.

'Egeray ortak proje '

Türkiye'nin en büyük kent içi banliyö sistemi olan Egeray'ın maliyetini kimi karşıladığına ilişkin tartışmaları yakından takip ettiğini kaydeden Yıldırım, "CHP'ye kalırsa projenin yüzde 80'inin belediye yapmış. Ancak rakamlar öyle söylemiyor. Projeyi biz başlattık, sonra belediyeyi ortak ettik. Yatırım tutarının yüzde 80'ini TCDD, yüzde 20'sini büyükşehir karşıladı. Arkadaşlara talilat verdim, rakamları çıkarttırdım. Egeray için bugüne kadar bakanlık ve büyükşehir kasasından toplam 2 milyar 235 milyon dolar para çıkmış. Bunun 1 milyar 708 milyonunu TCDD, 338 milyon dolarını belediye karşılamış. Rakamlar ortada. Hepsinin faturası, belgesi var. Bizim anlayışımızda hizmette siyaset olmaz" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim