GELECEĞİN GEMİLERİ VE YÜZER YAPILARI TASARIM 2010 ÖDÜLLÜ PROJE YARIŞMASI SONUÇLANDI

Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından organize edilen “Geleceğin Gemileri ve Yüzer Yapıları Tasarım 2010 Ödüllü Proje Yarışması”nın ödül töreni 27 Şubat 2010 Cumartesi günü Titanic Business Hotel’de yapılacak.

Yarışmanın ödülleri Türk Loydu tarafından, Prof. Dr. Yücel Odabaşı adına verilecek. Bundan sonra yarışma her sene, 9 Kasım 2009’da kaybettiğimiz dünyaca tanınmış bilim adamı Prof. Dr. Yücel Odabaşı adına düzenlenecek.

Yarışmanın amacı; geleceğin gemileri ve yüzer yapıları konusunda yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayarak denizcilik sektörünün ve toplumun gelişmesine katkıda bulunmaktır. Yarışmaya lisans ve/veya yüksek lisans öğrencileri katıldı. Ayrıca takım lideri TMMOB GMO öğrencisi üyesi olmak kaydı ile disiplinler arası takımlar da yarışmaya katılabiliyor. Katılan projeler, üniversite öğretim üyeleri ve endüstriden belirlenen bir jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmada birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra bir de jüri özel ödülü bulunuyor. Jüri tarafından değerlendirilen projelerde, dereceye giren takımlar değişik miktarda para ödülü kazanacaklar.

Yaratıcı fikirler ortaya çıkacak

Yarışmanın hedefi sektörün gelecek 10 ila 20 yılını yönlendirecek yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak, bu fikirlerin hayata geçirilmesi için gerekli olan teknolojik gelişmeleri belirlemek olarak açıklandı. Bu yarışma ile “sektörün geleceğini yönlendirecek yeni gemi tipleri veya yüzer yapıları ne olabilir?”, “Mevcut gemi tipleri veya yüzer yapılarında ne gibi yenilikler yapılabilir?”, “Sektörün uluslararası piyasalardaki payı nasıl artırılabilir?”, “Üretim veya işletme masrafları nasıl azaltılabilir?”, “Öğrencilerin yaratıcılığı nasıl daha verimli bir şekilde ortaya çıkarılabilir?” gibi sorulara da cevap aranacak.

Bu sene yarışmaya yarışmacılar 8 ana çalışma alanından bir veya birkaçını seçerek katıldılar.

Bu alanlar şöyle: Deniz Ulaşımı ve Gezi Amaçlı Kullanımı, Kısa Mesafeli Taşımacılık (Karadeniz - Akdeniz), İç Sular ve Göller, Uzun Mesafeli Taşımacılık, Açık Deniz Yapıları
Denizaltı Teknolojileri, Kıyı Yapıları, Savunma Teknolojileri Deniz Uygulamaları.

Projeler ise şu kriterlere göre değerlendirildi: Yaratıcılık ve buluş derecesi, Türkiye’de uygulanabilirliliği, sektöre katkısı, fizibilite, farklı çalışma alanlarındaki uygulaması, sunumun kalitesi.

Editör: TE Bilişim