Sayın Oktay SÖNMEZ
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı

İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi'nin Tuzla Kampüsündeki sahil tesislerinde bulunan ve yapımı çok yakında bitecek olan "Seyir ve Gözlem Kulesi" (Navigation & Observation Tower) içinde bir "Denizcilik Müzesi" için yer ayrılmıştır. Bilgilerinize sunarım.
Kule denize sıfır konumda son derece sağlam bir konstrüksiyonu ihtiva etmektedir. Deniz seviyesinin altında yaklaşık 15 metre derinde jeolojik etütler sonucu bulunan kaya kütlesine 40 cm. çaplı içi nervürlü demirlerle donatılmış 98 adet kazık çakılmış ve bu sistemle bütünleşik 1,5 metre yüksekliğinde radye-temel yapılmıştır. Kule yüksekliği 40,25 metredir. Tepedeki bayrak direği ile birlikte 50 metreyi aşmaktadır. Kule dışında iki adet asansör mevcuttur. Bu habere konu olan fotoğraf, kulenin tepesinden çekilmiştir. Kulenin girişi (1.kat) navigasyon laboratuvarı ve dersliği (konferans salonu kalitesinde), 2. katı denizcilik müzesi ve kütüphanesi (gerekirse sadece navigasyon üzerine), 2. katın üzerindeki açık teras fakülte öğretim üyeleri dinlenme terası ve kafesi ve en üstteki platform ise üç fonksiyonlu bir alan şeklinde planlanmıştır.
Bu platformda :
1) AIS (Automatic identification system), radar, VTS, v.b. sistemler ile donatılmış mini laboratuvar,
2) Yelken ve Kürek yarışmalarında hakem jürisinin görev yapabileceği alan,
3) Tüm Fakülte Kampüs alanının tepeden kuş bakışı kontrolunun yapılabileceği güvenlik birimi,
bulunacaktır.
AIS konusunda, Fakültenin Japonya Kobe Üniversitesi Denizcilik Bilimleri Fakültesi ile devam eden ortak bir proje çalışması mevcuttur. Fakültenin eski öğretim üyelerinden Prof.Dr. Kaptan Masao Furusho bu çalışmada yer almaktadır. 360 metre uzunluğundaki Fakülte mendireğinin deniz tarafı ile Deniz Harp Okulu arasındaki deniz parkurunda ileride yelken ve kürek yarışlarının yapılması en büyük hayalimdi. Mendirek içten ve üstten bir yeşil alan ile kaplanmış belkide Dünyanın en çevreci mendireklerinden biridir. Özellikle İlkbahar ve Yaz aylarında çevresi görülmeye değer. İngiltere Thames Nehrinde Cambridge - Oxford Üniversiteleri arasında yapılan yarışlara benzer, inşallah bizde de Denizcilik Eğitiminin sivil ve askeri kesimlerindeki en büyükleri (İTÜ Denizcilik Fakültesi ve Deniz Harp Okulu öğrencileri) arasında böyle ananevi yarışların yapıldığını görmek nasip olur. Bu aktiviteler, Tuzla halkının da Denizle bütünleşmesini, barışık olmasını sağlayacaktır.
Konu fotoğrafından da görülebileceği gibi, Fakülte Sahil Tesisleri içinde okul gemileri iskeleleri (M/S Akdeniz, R/V MTA Sismik I, M/T Hopa I, ve Martı motorbotu), Filika test istasyonu, parmak iskeleler, Eğitim Marinası ve Yat Limanı, Çekek yeri, Yelken ve Kürek Öğrenci Klüpleri, Tören Alanı ve tribünler, yeşil alanlar,v.b. bulunmaktadır. Tüm inşaatlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Fakülteye hibe-bağış olarak yaptırılmıştır. Sadece kulenin tüm çevre tesisleri ile birlikte maliyeti yaklaşık 5 milyon TL (eski 5 trilyon TL) dir.
Tesislerin yapılmasında asla unutulmaz hizmetleri bulunan, İnş. Müh. Sn. Mustafa ERKAN (Dekanlık Teknik Danışmanı) ismini anmadan geçemeyeceğim. Yardım eden ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sıra şimdi bu kulenin iç donanımının, tefrişinin yapılmasına geldi. Bizler buraya kadar getirdik, sıra yardım için söz veripte sözünde durmayanlarda, hodri meydan, şimdi onları görmek istiyoruz. Zaman; elini taşın altına sokma zamanıdır, hamasi nutuklar atma zamanı değil !
Saygılarımla.
Prof.Dr. S.Aydın ŞALCI
İTÜ Dz. Fk. Önceki Dekanı.
Editör: TE Bilişim