HD Hyundai iştirakı olan Avikus tarafından işletilen Prism Courage isimli 122.000 tonluk ULGC tipi gaz tankerinin, otonom kontrol altında 10.000 km'den (6.210 mil) fazla okyanus seyri yapan ilk büyük gemi olduğu duyruldu.

Deniz hukukuna uygun otonom seyir

Sektör, kendi kendine seyir yapabilen veya otomatik pilotla donatılmış deniz araçlarına her ne kadar aşina olsa da Prism Courage isimli geminin yaptığı seyri farklı kılan noktanın otomatik pilotta olduğu gibi belirli bir rotayı korumadan, otonom bir şekilde birçok farklı türde sensör okumasını idare edip seyre dair kararlar alması olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda gemi, seyir kararlarını deniz hukuku kurallarına uygun olarak yapıyor.

Yakın geçen gemilerden yasal düzenlemeleri gözterek kaçınıyor

Seyrin ikinci aşamasında geminin, yalnızca yönlendirmekle kalmayıp aynı zamanda Hyundai Global Service'in Integrated Smartship Solution (ISS) yapay zekasına dayalı olarak en uygun rotaları ve en iyi hızları arayan otonom navigasyon sistemi HiNAS 2.0'ın kontrolü altında olduğu belirtildi. Bu, navigasyonun yanı sıra rüzgar şiddeti ve dalga yükseklikleri karşısında geminin gerçek zamanlı olarak yakın geçen gemilerden yasal düzenlemeleri gözterek kaçındığı anlamına geliyor.

Diğer yandan HiNAS 2.0 sistemi, yakıt verimliliğinde yüzde 7'lik bir artış ve sera gazı emisyonlarında yüzde 5'lik bir azalma sağladı. Buna ek olarak, diğer gemileri 100 defadan fazla tespit edip olası çatışmaları önleyebildi. Yolculuk sırasında Prism Courage, performansını ve istikrarını doğrulamak için American Bureau of Shipping (ABS) ve Korea Register of Shipping (KR) tarafından izlendi.

Hedef, resmi sertifikasyonun ardından HiNAS 2.0'ı gelecek yıla kadar pazarlamaya hazırlamak.

Prism Kaptanı Young-hoon Koh, "Avikus'un otonom navigasyon teknolojisi, özellikle seyir rotalarını korumak, otonom olarak yön değiştirmek ve yakındaki gemilerden kaçınmak için bu okyanus geçiş testinde büyük ölçüde yardımcı oldu, bu da gemi mürettebatının iş zorluklarını azalttı." dedi.

Editör: TE Bilişim