Preveze Deniz Zaferi'nin 476. Yıldönümü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel: ''Deniz Kuvvetlerimiz; ülkemizin güvenliği, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin muhafazası konusunda üstüne düşen sorumluluğun bilinciyle daha modern bir kuvvet yapısına ve teknolojik donanıma sahip olmak için büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir''

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Deniz Kuvvetlerinin, ülkenin güvenliği, denizlerdeki hak ve menfaatlerin muhafazası konusunda üstüne düşen sorumluluğun bilinciyle daha modern bir kuvvet yapısına ve teknolojik donanıma sahip olmak için büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Özel, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla Preveze Deniz Zaferi'nin 476'ncı yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bugünün aynı zamanda, Deniz Kuvvetleri'nin kuruluş yıl dönümü ve "Deniz Kuvvetleri Günü" olduğunu da hatırlatan Özel, "Kahraman Denizcilerimizin bu gurur gününü en içten duygularımla kutluyorum" ifadesini kullandı.

Türk devletlerinin Orta Asya'dan başlayan serüvenleri içerisinde Anadolu'nun fethi ve denizlerle tanışılmasının bir dönüm noktasını teşkil ettiğini vurgulayan Özel, bir kara devleti ve medeniyeti olmaktan, "üç kıtada hakim bir cihan devleti olmaya giden yolda" donanmanın ve denizcilerin elde ettiği başarıların önemli rolü olduğunun altını çizdi.

-"Denizlere hakim olan, dünyaya hakim olur"-

Emir Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Kılıç Ali Paşa gibi büyük amirallerin deniz harekatı açısından örnek nitelikteki uygulamaları ve elde ettikleri başarılarının yanı sıra, Piri Reis, Ali Macar Reis gibi deniz bilimcilerinin zamanlarını aşan eserlerinin de dünya denizciliğine sunduğu önemli katkıların göstergesi olduğunu belirten Özel, denizcilerin sınırlı imkanlara rağmen, askeri araç, mühimmat ve lojistik malzemenin taşınmasında gösterdikleri fedakarlıkla, Milli Mücadele'nin başarıya ulaşmasında da önemli görevler üstlendiklerini kaydetti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözüyle yeniden bir deniz uygarlığı inşa edilmesinin gerekliliğini veciz bir şekilde ifade ettiğini vurgulayan Özel, "Denizlere hakim olan, dünyaya hakim olur" şeklinde vurgulanan denizlerin öneminin her geçen gün daha da artmakta olduğunu gördüklerini bildirdi. -

MİLGEM, LPD VE LST Projeleri

- Deniz Kuvvetlerinin Türkiye'nin güvenliği, denizlerdeki hak ve menfaatlerin muhafazası konusunda üstüne düşen sorumluluğun bilinciyle daha modern bir kuvvet yapısına ve teknolojik donanıma sahip olmak için büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Özel, "Bu kapsamda yürütülen MİLGEM gibi yerli projelerin ve kuvvet çarpanı olacağına inandığım Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ve Amfibi Gemi (LST) temini çalışmalarının da Deniz Kuvvetlerimizin etkinliğine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Mavi vatanımızın kahraman Leventleri" diyerek denizcilere seslenen Özel, mesajında şunları dedi: "Büyük şairimiz Yahya Kemal Beyatlı'nın dizelerinde 'Deniz ufkundan bu top sesleri nereden geliyor?/ Barbaros, belki donanmayla seferden geliyor!.. / Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi / Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor' şeklinde ifadesini bulan Preveze Deniz Zaferi gibi pek çok zaferi tarihe altın harflerle yazdıran kahraman komutan ve leventlerin taşıdığı inanç ve ruhla, en modern deniz harp silah ve vasıtalarını öz kaynaklarımızla inşa edip, denizcilikte en üstün eğitim seviyesine ulaşarak sizlere verilen görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarıyla yerine getireceğinize ve denizlerdeki Türk alaka ve menfaatlerini koruyarak atalarınızdan aldığınız şerefli sancağı daha da yükseklere taşıyacağınıza olan inancım tamdır.

Bu vesileyle, Preveze Zaferi'nin mimarı Barbaros Hayrettin Paşa ve ebediyete intikal etmiş kahraman denizcilerimizi, başta Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile yüce milletimizin ve ülkemizin bekası uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu olmak üzere, Deniz Kuvvetlerimizin bugünkü seviyesine ulaşmasında emeği geçen fedakar mensuplarını ve onlara destek veren kıymetli aile fertlerini en içten duygularımla kutlar, başarı ve esenlikler dilerim. Pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun."

Editör: TE Bilişim