Preveze Deniz Zaferi nin 476. Yıl Dönümü

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde, Oramiral Bostanoğlu'nun, Preveze Deniz Zaferi'nin 476. sene dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü sebebiyle yayımladığı mesajına yer verildi.

Mesajında, Türk Deniz Kuvvetleri mensuplarına hitap eden Bostanoğlu, "Bugün, tarihi şan ve şerefle dolu olan Türk Bahriyesinin Akdeniz'deki hakimiyetini Avrupa'nın en güçlü donanmalarına itiraf ettirdiği, harp tarihimizin altın sayfalarından birisini oluşturan Preveze Deniz Zaferi'nin 476. sene dönümünü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nü çok büyük bir gurur ve heyecanla kutluyoruz" ifadesini kullandı.

Bostanoğlu, 16. yüzyıl başlarında, zamanın denizci milletlerinin, Türklerin mavilikler için gösterdikleri gayretleri küçümsediğini ve "kürek çekmeyi dahi bilmeyen bir millet" olarak gördüklerini anımsatarak, "Avrupalı devletler, bu görüşlerinde ne kadar yanıldıklarını kısa bir zaman akabinde anlayacak, 'kürek çekmeyi dahi bilmeyen Türklerin, 16. yüzyıldan bu yana donanmalarını yapısal ve teknolojik olarak daha kurumsal hale getirişine ve Akdeniz'in Türk donanmasının egemenliğine geçmesine şahit olacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

Oramiral Bostanoğlu, mesajında şu görüşleri dile getirdi: "Geçmişinde Preveze Deniz Zaferi gibi birden fazla gurur tablosu mevcut bulunan Türk donanması, gün içerisinde Yüce Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği 'Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olmak' direktifi istikametinde , 16. yüzyıldaki görkemli dönemin peşinden , Türk denizcilik tarihinin en güçlü ikinci dönemini bir daha yakalamak yolunda iddialı adımlarla yürümektedir.

Cumhuriyetimizin kuruluş senelerinde toplam 48 bin tonluk 23 platformdan oluşan donanmamız, gün içerisinde yaklaşık olarak , 200 bin tonluk 134 muharip ve yardımcı sınıf gemi, 50 hava vasıtası, Amfibi Deniz Piyade Taburları, Sualtı Taarruz, Sualtı Savunma ve Kurtarma Timleri ile milletimizin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasının yanında , bölgesel, küresel barış ve istikrarın tesis edilmesine de katkı sağlamaktadır. Bu gücün idame edilmesi ve geleceğe hazırlanmasının arka planında, erinden amiraline, işçisinden mühendisine kadar, deniz kuvvetlerimizin sahip olduğu nitelikli insan gücü, teknoloji ile birleşen ve asırlara dayanan veri (bilgi) birikimi ile Çakabey'den bugünümüze uzanan şanlı tarihi mirasımız bulunmaktadır."

Bostanoğlu, Türk donanmasının, yüzlerce sene boyunca çok büyük gayretler sarf edilerek, Denizin Tuzu, terinin tuzuna karışan kahraman bahriyeliler tarafından oluşturulduğunu ve sürekli gelişim göstererek bugünümüze geldiğini ifade etti . Oramiral Bostanoğlu, mesajına şu şekilde devam etti: "Tarihimizden aldığımız dersler ve Atatürk'ün gösterdiği hedef istikametinde ; 'Anavatanda Güvende Olmak İçin, Denizde Güçlü Olmak, Dünyada Söz Sahibi Olmak İçin, Bütün Denizlerde Var Olmak' ilkesi ile çıktığımız rotada, deniz kuvvetlerimize bağlı gemilerle son 1 senede , yaklaşık olarak 1, beş milyon deniz mili seyir icra edilmiştir.

Dünyanın çevresinin, yaklaşık olarak 70 defa dolaşılması manasına gelen bu mesafe, aynı dönemde , deniz kuvvetlerimizin çevre denizlerimiz başta olmak üzere, dünya denizlerinde başarıyla sancak ve varlık gösterdiğinin, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi etkinlikle koruduğunun da somut bir göstergesidir. Türk denizcilik gücünün kurucusu ve lideri olan deniz kuvvetlerimiz, son bir senelik zamanda çevre denizlerimize ilave olarak, Batı Akdeniz, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Arap Denizi, Atlantik Okyanusu, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi ile Afganistan ve Kosova'da çok büyük bir başarı ile görev icra ederek, ay-yıldızlı şanlı bayrağımızı 'Ufuk Ötesi'ne taşımış, bir yandan harbe hazırlık seviyesini her önceki gün artırırken, bir yandan da savaş dışı harekat görevleri ile bölgesel ve küresel dostluk köprülerinin tesis edilmesine katkı sağlamıştır."

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu, şunları açıkladı : "Preveze Deniz Zaferi'ni tarihe altın harflerle yazdıran kahraman komutan ve leventlerin taşıdığı inanç ve ruhla, en modern milli savaş gemilerini, milli silah ve savaş yönetim sistemlerini öz kaynaklarımızla inşa edip, denizcilikte en üstün eğitim seviyesine ulaşarak sizlere verilmekte olan görevleri başarıyla yerine getireceğinize ve denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin korunmasında atalarımızdan aldığınız şerefli sancağı daha da yükseklere taşıyacağınıza tüm kalbimle inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, bizlere daima onurla anacağımız bu müstesna ve eşsiz zaferi armağan eden kahraman denizcilerimizi, başta Yüce Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anar, Preveze Deniz Zaferi'nin 476. sene dönümünü ve siz seçkin personelimin Deniz Kuvvetleri Günü'nü en içten dileklerimle kutlar, sevgilerimi sunarım. Denizleriniz sakin, ufkunuz açık, pruvanız neta olsun."

Editör: TE Bilişim