Tartışmaların Ardından Göcek ve Dalaman Koyları Koruma ve Kullanım Kuralları İşler Hale Geldi.

Göcek ve Dalaman koylarının deniz üstü araçları taşıma kapasitesinin belirlenmesinden sonra, Muğla Valiliği, Özel Çevre Koruma Başkanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı ile TURMEPA tarafından koordineli olarak yürütülen tekne kaynaklı kirliliğin önlenmesi ve deniz ekolojisinin korunmasına yönelik faaliyetler, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ tarafından yerinde incelendi.

Şamandıra ve Bita Uygulaması Başarılı Oldu.

Fethiye, Göcek ve Marmaris Liman Başkanları’nında iştirak ettiği denizden incelemeler sonucunda, demirlenmesi yasaklanmış koylarda, Denizcilik Müsteşarlığınca izin verilen ve Çevre Bakanlığınca konuşlandırılan mapa ve şamandıralara bağlama işlemlerinin normalleştiği, tekne kaptanlarının mevcut şamandıra uygulamalarına olumlu reaksiyon verdikleri, şamandıraların tekneleri taşıma kapasitesine olan güvenin arttığı belirlendi. Göcek bölgesinde Yassıca adaları çevresinde etkinleşen şamandıralama faaliyetlerinin Eylül ayından itibaren diğer koylara da yaygınlaştırılacağı ifade edildi. Dr. Özkan POYRAZ yaptığı açıklamada, özellikle deniz dibi erişteleri ve balık meraları için faydası inkar edilemeyen, ayrıca koyda bulunabilecek tekne sayısını otomatik olarak belirlemeye yardımcı olan bu şamandıraların, teknik özelliklerinin üzerlerine binecek tekne yüklerine göre daha geniş bir tip yelpazesine sahip olması gerektiğini, ayrıca şuan eksik olan işletme modeline ise en kısa sürede ÖÇK, Göcek Belediyesi ve Müsteşarlık ile birlikte karar verileceğini bildirdi. Koylarda tekne halatlarını şamandıra kösteklerine ve bitalara bağlayacak, ayrıca motorlarıyla manevra desteği verecek olan görevlilerin kabul edilebilir bir ücret karşılığında bu işlemleri yapmasının düşünülmesi gerektiğini belirten Poyraz, böyle bir uygulamanın Göcek adası, Sarsala, Hamam ve Yassıcalar koylarında teknelerin en fazla bekleme sürelerini de kontrol etmek için yararlı olacağını ifade etti.

Katı Atık Toplama Faaliyetlerin de Büyük Gelişme


Teknelerin koylarda oluşturulan çöp toplama istasyonlarına bıraktıkları katı atıkların, Göcek ve Dalaman Belediyelerinin finasmanı ile TÜRMEPA tarafından geliştirilen bir sistem dahilinde küçük destek filikaları ile ana aktarma merkezlerine taşınmasının gayet etkin bir çözüm olduğunu da belirten Özkan POYRAZ, başta Göcek belediye başkanı Recep Şatır olmak üzere ilgili belediyelere ve TURMEPA’ya bu çabalarından dolayı da teşekkür etti.

Koylarda, Mavi Kart sadece bir araç, tek başına çözüm değil

Çipli kart uygulamasına Müsteşarlık olarak ilk tanıtımından beri tedirgin yaklaştıklarını belirten POYRAZ, çipli kartın sadece bir denetim aracı olabileceğini ancak işin esasında yer alan sıvı atık alım kapasitesi sınırlılıklarının önüne geçmemesi gerektiğini bildirdi. Bununla birlikte özellikle günibirlik teknelerin akşam saatlerinde bağladıkları iskele ve rıhtımlara doğrudan arıtmaya giden boru sistemleri ile gemi bağlantı tertibatlarının konulduğunu bunun belediyelerin ve ÖÇK’nın çabalarıyla gerçekleştiğini vurguladı. Poyraz, Göcek’te 16 adet, Fethiye’de 48 adet, Marmaris’te 17 adet, Bodrum’da ise 8 adet olan sahil atık su bağlantılarının, halen tekne sayısına oranla yetersiz olduğunu, koylarda 7 gün süreyle mavi yolculuğa çıkan teknelere yönelik olarak ise, TURMEPA’nın küçük kapasiteli iki adet teknesinden başkaca bir imkan olmadığını tesbit ettiklerini vurguladı. Bu sistemler geliştirilinceye kadar Liman Başkanlıkları’nın tek başına çipli karta bakıp ceza kesemeyeceğini, ancak olumlu gelişmelerin devam etmesi halinde bu yıl ihtiyari olan çipli kart sisteminin denetimler için gelecek yıllarda zorunlu hale getirilmesinin desteklenebileceğini ifade eden POYRAZ, özellikle marinalarda yatan tekneler ile sportif amaçlı özel teknelerin kullanıcısı yerli ve yabancı amatör denizcilerin deniz sevgisini taşıyan kişiler olduklarına inandıklarını, bu teknelerin motorlarının özellikleri gereği sintine üretmediklerini, bu tür teknelerin MARPOL’a uygun olarak koyların dışında 3 mil açıkta tuvalet ve kullanma suyu atıklarını denize basmalarında da bir sakınca görmediklerini bildirdi. Asıl sorunun bir defada çok fazla kişi taşıyan günibirlik gezinti tekneleri ile koyları kullanan ticari yatların atıkları olduğunu, bunun için sözünü ettiği sıvı toplama sisteminin daha da geliştirilmesi gerektiğini, bunun ise şehir arıtma sistemlerinin oluşturulmasına bağlı olduğunu belirtti. Siz büyük çabalar ile teknelerden topladığınız atığı şehir belediyesine verir ve onlarda arıtması olarak bu atığı bir çok noktasında delikler olan derin su deşarjı ile yine koya bırakır ise bu döngünün hiçbir katkı oluşturmayacağını da iddia eden POYRAZ, “Fethiye Göcek arıtmasına kavuştu, umarız Bodrum gibi çok belediyeli yarımada yerleşimleri de yakında bu konuda başarı sağlar” dedi.

İdare bir bütündür, bu Muğla’da da böyledir.

Göcek ve Dalaman koylarındaki uygulamanın Hisarönü körfezi ve Gökova’ya da genişlemesinin faydasını belirten Özkan POYRAZ, “Denizcilik Müsteşarlığı Valiliklerin uygulamalarına karşı”
gibi söylemleri kendilerinin de duyduklarını, ancak çevre konusunda, hele hele Türkiye’nin deniz turizminin kalbinin attığı körfezlerde kendilerinin bir denizci olarak herkez kadar duyarlı olduklarını, bu konuda Valilik, ÖÇK, İzmir Bölge Müdürlükleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığının idari bütünlük içinde davrandıklarını, diğer iddiaların ise tamamen asılsız söylentilere dayandığını vurguladı.

Bayraklar yanlış yere toka ediliyor. İDO’da yanlış yapıyor.

Bir denizci olarak, bu bölgede seyir yapan yat ve günibirlik teknelerinin çift Türk Bayrağı taşıdıklarını tesbit ettiğini belirten Özkan POYRAZ, bunun Bayrak Tüzüğü’de olmak üzere denizcilik teamüllerine ters düştüğünü bu uygulamanın hangi sebepten kaynaklandığını araştıracaklarını bildirdi. Bayrağın tek bir bayrak olarak güverteden çıkan kıç gönder üzerinde yada en arka direk (duruma göre mizana veya grandi) gizine toka edilmesi gerektiğini, her iki yerde de aynı anda bayrak taşınamayacağını, bayrağın gemi alabandalarına ya da bordalarına resmedilerek boyanamayacağını, İDO deniz otobüslerinde de bayrakların boyutuna uygun olarak üst yapı bordalarına boyandığını, bunun yanlış olduğunu belirtti. Kimsenin daha fazla sayıda bayrak taşıyarak, olur olmaz yerlere bayrak çekerek yada boyayarak ülkesini daha fazla sevdiğini göstermeye çabalamasına gerek olmadığını, bayrağın gönderde durduğu sürece güzel göründüğünü, mevzuatın da böyle olduğunu, Liman Başkanlarını ise konu hakkında uyararak, uygulamaya son verilmesini takip etmelerini istedi.

Katı atık ALımı

Çift bayrak taşınmasına örnek

Pump-out botu

Editör: TE Bilişim