Piyasalarda kıpırdamalar başladı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Öztürk, denizcilik sektörünün kriz nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini, ancak son 2 aydır kıpırdanmaların başladığını söyledi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğrenci Kulübü ve Bornova Rotaract Kulübü tarafından düzenlenen ”Lojistik ve İzmir” konulu seminer başladı.

Tınaztepe Yerleşkesi İşletme Fakültesi Konferans salonu’nda yapılan seminerde konuşan Öztürk, gelişmiş ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için denizin nimetlerinden yararlandığını belirterek, Türkiye’nin de artık denizin önemini keşfettiğini ifade etti. Geçen yılın Eylül ayından itibaren, kendini hissettiren krize kadar canlılık yaşayan denizcilik sektörünün, zor bir dönem geçirdiğini belirten Öztürk, son 2 aydır küçük de olsa kıpırdanmaların yaşandığını söyledi.

Krizle beraber İzmir’de konteynır sayısında ciddi azalma yaşandığını bildiren Öztürk, şu bilgileri verdi:

”Toplam elleçlenen konteynır sayısına bakıldığında Kasım 2008 ile Kasım 2009 arasında yüzde 14′lük azalma olduğu görülür. Ancak konteynır sayısı azalırken, İzmir limanına gelen gemi saysında artış oldu. Aralık 2008′de limana gelen Türk ve yabancı gemi sayısı 161 iken, 2009 Aralık sonunda bu rakam 206 oldu. Çünkü küresel ölçekte mal ticareti azaldı, navlunlar düştü, gemi boşlar küçüldü. 2009 Aralık’ta yük bulamadığı için bağlanmak zorunda kalan konteynır gemisi sayısı 572 olarak açıklandı. Krizden en çok 3000 TEU’luk konteynır gemileri etkilendi. İşsiz konteynır gemilerinin sayısı Ocak’ta da arttı, ancak Nisan’dan itibaren gözle görülür bir iyileşme bekliyoruz.”

Denizciler olarak en büyük beklentilerinin, Türkiye’nin en büyük konteynır ihracat limanı olan İzmir Alsancak Limanı’nın ticaret potansiyelinin artırılması için kapasitesinin genişletilmesi ve bağlantı yollarının geliştirilmesi olduğunu dile getiren Öztürk, bölgede tersaneye ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Gemi inşa sektörünün Türkiye’nin parlayan yıldızı olacağını ifade eden Öztürk, ”Tuzla ve Marmara bölgesindeki tersanelerin geçmişte talepleri karşılamakta zorlanması nedeniyle Ege Bölgesinde kurulacak tersanenin, sorunun aşılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Dünya genelinde, gemi inşaya olan talep daha uzun yıllar devam edecek. Bunun için İzmir olarak bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor” diye konuştu.

DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Okan Tuna, Aliağa ve Nemrut Limanları’nın şehrin lojistik önemini fazlasıyla artıracağını belirterek, İzmir’de çok dağınık bir lojistik depolama sistemi olduğunu belirtti. Tuna, ”Yapılacak yatırımlarla İzmir’den, Manisa’dan, Balıkesir’den demir yoluyla Avrupa’ya açılınabilir. Burada önemli olan lojistik merkezlerini doğru yere kurmak. Gerekli yatırımları doğru bölgelere yapmak” dedi.

İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin ise artık çevreye duyarlı yeşil taşımacılığın gündemde olduğunu dile getirdi. Gezgin, Türkiye’de faaliyet gösteren taşımacılık firmalarının Avrupa’da yaşanan değişime ayak uydurma zorunda olduklarını söyleyerek, ”Artık Avrupa’da yeşil taşımacılık diye bir kavram var. Ülkeler, lojistik firmalarının dünyaya ne kadar karbon gazı saldığını konuşuyorlar. Bu durum, en hızlı taşıma sektörü olan kara yolu taşımacılığına büyük darbe vuracaktır” dedi.

Lojistik alanında altyapı yatırım ihtiyacının hızla çözümlenmesi gerektiğine işaret eden Gezgin, taşımacılığın yüzde 5′inin demiryoluyla yapıldığını, demiryolu taşımacılığının karayoluna göre daha pahalı olduğunu kaydetti. Gezgin, ”Türkiye demiryolu trenini kaçırmamalı” dedi. Daha sonra hava ve kara lojistiğiyle ilgili de bilgilendirme yapıldı.

Editör: TE Bilişim