AB Parlamentosu’ndan destek bekleyen Rum yönetimi, “Lahey’e gidin” cevabı alınca çıldırdı. Yunan basını Türk araştırma gemisini ABD, İngiliz ve Rus savaş gemilerinin izlediğini öne sürdü.

Rumların Amerikan Noble enerji şirketi ile Doğu Akdeniz’de başlattığı sondaj çalışmaları sonrasında aynı bölgede petrol bulmak için sismik çalışmalara başlayan Piri Reis gemisi iki gün içinde 280 kilometrelik deniz tabanını taradı. Rum basınına göre Türk araştırma gemisi Noble enerji firasına ait sondaj yapan platforma 40 kilometre yaklaştığını, “Afrodit” adı verilen 12’nci parselde de araştırmalarını sürdürdüğünü öne sürdü. Rum Filelefteros gazetesi, Türk donanmasına ait üç geminin eşlik ettiği Piri Reis’in Pazartesi akşamı geç saatlerden itibaren seyir hızını 4,4 deniz miline düşürerek Rumların belirlediği 7-8-11 ve 12’inci parsellerde araştırma yaptı. Gazete, Piri Reis’in özellikle 12’inci parsel içinde bulunan ve “Eratosthenes” diye adlandırılan deniz altındaki dağları taradığını yazdı. “Eratosthenes”in, 80 kilometre genişliğe, 120 kilometre de uzunluğa sahip dev bir dağ olduğu ve zirvesinin 700 metre derinlikte bulunduğuna dikkat çekilen haberde 12’inci parsel içerisinde bulunan dağın petrol yatakları olduğuna dair göstergeler yüzünden özel bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Filelefteros, Noble Energy’nin yaptığı sondajın da bu dağın eteklerinin 25 kilometre güneybatısında olduğunu yazdı.

ABD, Rus ve İngiliz takibi

Rum basını Piri Reis’in araştırma yaptığı bölgede iki Türk savaş uçağının alçak irtifada yarım saat boyunca devriye uçuşları yaptığını öne sürdü. Yunan basını ise Piri Reis gemisinin yaptığı çalışmaların diğer ülkeler tarafından da yakın takip edildiğini öne sürdü. Yunan haber sitesi Newsit.gr, Türk araştırma gemisinin Amerikan, Rus ve İngiliz savaş gemileri tarafından takip edildiğini öne sürdü. Dün Yunan gazetesi To Vima, ABD’nun bölgeye denizaltı ve gemileri tespit edebilen bir casus uçağı gönderdiğini yazmıştı.

AB destek vermedi

Akdeniz’deki gerginliği AB Parlamentosu’na taşıyan Rumlar istedikleri desteği bulamadı. “Türk tehdidiyle karşı karşıyayız. Duruma müdahale edin” çağrısına AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Stefan Füle, “Kimsenin saldırıya uğradığı falan yok” diye cevap verdi. Füle’nin, Lahey Adalet Divanı’nı önermesi Rum tarafında büyük bir öfke yarattı. Rum parlamenterler, “Biz AB üyesiyiz AB bize destek olmalı” diye tepki gösterirken, Rum basını, Füle’nin Rumlara “tokat gibi” cevap verdiğini yazdı.

‘Piri reis şov yapıyor’

Öte yandan, Piri Reis’in çalışmalarını küçümseyen Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Türk araştırma gemisinin bölgede “şov amaçlı” bulunduğunu öne sürdü. Piri Reis’in deniz tabanındaki araştırmaları 8 Deniz Mili hızla gerçekleştirdiğine dikkat çeken Markulli, “Bu tür bilimsel taramalar 4 deniz mili hızda gerçekleştirilirik. Deniz tabanı 8 mil hızla taranmaz” dedi.

Eratosthenes’i tarıyor

Rum Filelefteros gazetesi Piri Reis gemisinin Rum Hükümetinin belirlediği petrol sahaları üzerindeki rotasını yayınladı. Araştırmalarına Pazartesi akşamı başladığı söylenen Piri Reis’in 26 Eylül’de 7 ve 8’ini parsellerdeki taramalarından sonra Afrodit bölgesi olarak bilinen Noble paltformanın ublunduğu 12’inci parsele girdiği, daha sonra 11’inci parsele geçtiği öne sürüldü. Türk gemisinin burada petrol yataklarının bulunma ihtimali yüksek olan “Eratosthenes” dağlarını araştırdığı iddia edildi.

Piri Reis sadece bayrak gösteriyor

Marmara depreminden sonra, Marmara Denizi’nin dibindeki Kuzey Anadolu Fay hattının röntgenini çeken İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, tartışılan Piri Reis ve sahip olduğu teknoloji ile ilgili şu bilgileri verdi: “Piri Reis, 1978 yapımı, 40 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde. Bu geminin içinde bizim Marmara Denizi’nde yaptığımız araştırmada kullandığımız ileri teknolojik sistemler elbette yok. Örneğin ‘karot alma’ dediğimiz bir uygulama var. Piri Reis’de bu 3 metre civarında. Oysa biz Marmara’da 60 metre uzunluğunda karot aldık. Piri Reis, sahip olduğu özelliklere bakıldığında mütevazi bir gemi. Üstündeki sismik cihazlar rahatlıkla 30-40 bin dolara alınabilecek bir cihaz. Çok hassas değil. Dalgalı ve fırtınalı denizlerde sismik çalışmayı sağlan hidrolik denge sistemi de çok önemli. Piri Reis’in böyle özelliği de yok.

‘Petrol rezervi belirlenemez’

“Bu şartlar altında Piri Reis’in yaptığı bu çalışmayı ‘doğrudan petrol, gaz arama’ olarak değerlendirmemek gerekir. Bu çalışmalara göre petrol ve gaz rezevrlerini belirleyip sondaj yapamazsınız. Petrol ve gaz arama uzun süren ve ciddi bir araştırma ister. Şu anda yapılan bayrak göstermektir. Bir de sismik anlamda veri toplamaktır. Çünkü petrol ve gaz arıyorsanız önce Piri Reis’te yapılan işlem gibi sismik araştırma yapmanız gerekir. Daha sonra detaylı sismik çalışması şart. Hem deniz dibinden hem de karadan numuneler alınmalı. Sonra jeolojik evrim tespit edilmeli. Petrol oluşacak ana kaynak tespit edildikten sonra oluşan petrolün nerelere göç ettiği tespit edilecek. Hatta sondaj gemisi kurularak örnekler alınacak. Kısaca bu çalışma ilk adım ve uzun yıllar sürecek bir periyot.”
Editör: TE Bilişim