Unesco'nun 36. Genel Konferansı'nda Türkiye'nin teklifi üzerine 2013 yılı, Piri Reis Haritası (1513)'nın 500. Yılı olarak kutlama ve anma programına alındı. Bu kapsamda yapılacak etkinlikler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Savunma ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonun da gerçekleştirilecek. Çalışmalar kapsamında Piri Reis anı parası çıkarılacak. Ayrıca Piri Reis harita pulu ve ilk gün zarfı basımı yapılarak, 7 Nisan 2013 tarihinde Google portalında Piri Reis'e yer verilecek. Piri Reis'in 1513 yılında dünya haritasını hazırladığı Gelibolu'da özel bir müze kurmayı planladıklarını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Piri Reis haritası sadece bir harita olmaktan öte birçok unsunu içinde barındırıyor. Piri Reis denizcilik yönünden daha fazla küresel bilim dünyasına kazandırdığı bilgiler ve eserlerle de ön plana çıkmakta. Piri Reis'in bütün yönleriyle ortaya çıkarılması, genç kuşaklara anlatılması bizim yapacağımız faaliyetlerle mümkün hale gelecek. Etkinlikler çok çeşitli ama Gelibolu'da onu yaşatacak kalıcı bir müzeyi bu çerçevede planlamak bu anlamda bir vefa borcumuzu yerine getirmektir. Bunu planlıyoruz ve o mekanı zenginleştireceğine inanıyorum." diye konuştu. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Piri Reis Haritası'nın 500. yıldönümüyle ilgili etkinlikler hakkında eylem planını basın toplantısı ile açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘nın Ulus'taki hizmet binasında yapılan toplantı Piri Reis ile ilgili hazırlanan tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güna, Piri Reis'in, Türk denizcilik tarihinin ünlü kartograflarından ve deniz bilimcilerinden biri olduğunu söyledi. Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yılının Unesco'nun ilan edeceği yıldönümleri kutlama listesinde yer alması için bakanlığa bağlı Araştırma ve Eğitim genel Müdürlüğü tarafından 15 Ocak 2011 tarihinde başvuru yapıldığını belirten Günay, "Fransa'nın başkenti Paris'te 25 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen UNESCO'nun 36. Genel Konferansında ülkemizin teklifi üzerine 2013 yılı, Piri Reis Haritası (1513)'nın 500.Yılı olarak UNESCO tarafından kutlama ve anma programına alındı. Bakanlığımızın çeşitli birimleri ile gönüllü kamu kurum ve kuruluşlarının, vakıf ve derneklerin konu ile ilgili çalışmalarındaki politikaların ve etkinliklerin belirlenmesi, hazırlanacak projelerin değerlendirilip, uygulamaya konulabilmesi için bir 'Üst Kurul' oluşturuldu. Üst kurul kararları çerçevesinde Piri Reis anı parası, harita pulu ve ilk gün zarfı basılması, 7 Nisan 2013 tarihinde Google portalında Piri Reis'e yer verilecek. Ayrıca İstanbul Deniz Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Topkapı Sarayı müzesinde Piri Reis dönemine ait raita ve yayınlar sergilenecek." diye konuştu. 

Çalışmalar kapsamında Piri Reis 1513 Dünya harikası logosu hazırlandığını belirten Günay, "Ayrıca 2013 yılında yurtiçi ve yurt dışında sergiler,sempozyumlar ve toplantılar, prestij kitap, belgesel film, çocuklara yönelik animasyon film ve yayınlar, Piri Reis Dünya haritası'nı Türkçe basımı, Kitab-ı Bahriye'nin tıpkı basımı, web sitesi, ülke genelinde yarışmalar yapılacak." şeklinde konuştu.

"YENİ BİR BOĞAZ YAPABİLİRSİNİZ AMA YENİ BİR PİRİ REİS HARİTASI ÇİZEMEZSİNİZ"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise Piri Reis'in 1513 ve 1528 tarihli iki dünya haritası bulunduğunu söyledi. Piri Reis'in 1528 yılında çizdiği harita ile Osmanlı İmparatorluğu'nu coğrafi keşiflerden haberdar etmek için hazırladığını vurgulayan Yılmaz, "İstanbul'dan Amerika kıtasına kadar olan yerleri gösteren bir haritadır. Ancak asıl söz edilmesi gereken çalışma çizilişinin 500. Yılı kutlanan 1513 tarihli haritasıdır. Bu dünya haritasında sadece Amerika ve Brezilya bölümü görülüyor. Ama bilinki bu sadece altıda biri diye ifade edilmekte. Geri kalan kısımları da kayıptır. Eğer kültürel hazinelerinize sahip çıkmazsanız bir daha elde edebilmeniz mümkün değil. Yeni bir boğaz köprüsü yapabilirsiniz ama yeni bir boğaz köprüsü çizemezsiniz." şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakan Yılmaz ve Yıldırım'a Piri Reis'in haritasını hediye etti.
Editör: TE Bilişim