PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ MENTORSHIP PROJESİ TAMAMLANDI

Piri Reis Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” projesi akademik faaliyetleri 17 Haziran günü Piri Reis Üniversitesinde gerçekleştirilen “Ar-Ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü’’ konulu çalıştay ve proje kapanış toplantısı ile tamamlandı.

Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan, üniversite sanayi işbirliğinin ön planda olduğu çalıştayda açılış konuşmasını Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan yaptı. Rektör Erdoğan “Dünya, gemi inşadaki arz ve taleple ilgili çok ciddi araştırmalar içerisinde. Bizlerin de bu konuda daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllar bu konuda çalışıyoruz. En somut örneği de Türk Loydu’yla yaptığımız Tersaneler Kıyı Master Planı Raporu. Uzun vadede arz talep projeksiyonunu ortaya koyup tersanelerin nasıl planlanacağını ortaya koymak gerekir. Kriz dönemlerinde risklerin ihmal eden bir anlayış sonradan çok fazla sorun yaratıyor. Global düşünürsek yaptığımız tüm planlarda vade çok önemli. Borsa 1 saniyenin onda biri kısa vade olarak düşünülür. 2035’e kadar dünya gemi inşa arzına ilişkin en önemli nokta talep. 2035’e kadar herhangi bir pürüz görünmüyor. Tersaneler ve armatörler ciddi sıkıntı içerisindeler. Bu yüzden uzmanların gemi inşaya ağırlık vermesinde fayda var.” dedi.

SEFT, DELTA, STM, SU MARİNE, TAKA, ÇİNDEMİR , SANMAR, ÇELİKTRANS, TÜRKTER, ARTI, OKYANUS ANAHTAR, AYSU, SEDEF, İSTANBUL, CEMRE, SANMAR, RMK, SELAH gibi tanınmış Tersane ve Dizayn ofislerinin yer aldığı sertifika programı eğitimleri ve bu kapsamda yapılan ders, çalıştay ve seminerler ile sektörde Ar-Ge ve inovasyon konusunda önemli bir farkındalık yaratıldığı, sektör oyuncusu tersane ve tasarım ofislerinin ArGe, Yaratıcılık ve İnovasyon kapasitelerinin arttırılması yönünde önemli adımlar atılmış olduğu belirtildi.

Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluş amacının arge ve inovasyon anlamında sektörüne hizmet vermek olduğunu belirten Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Taner Albayrak tarafından projenin planlandığı şekilde devam ettiği, öngörülen tüm hedeflerine ulaştığı ve proje çerçevesinde gemi inşa sektörü temsilcilerine verilen mentorluk hizmetlerinin proje süresi sonunda da devam edeceği ifade edildi. Projenin Sektör Danışmanı Sena Nomak ise bu çalıştayda ele alınan ana temanın; 2005-2008 yılları arasında gerçek potansiyelini gösteren Gemi İnşa sektörünün eski parlak günlerine dönebilmesi maksadıyla, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasında Klas Kuruluşlarının rol ve önemi üzerinde olacağı ve konuşmacıların buna göre özenle seçilmiş olduğunu vurguladı. Erkan Dereli Başkanlığında yapılacak klas kuruluşu oturumunda Türk Loydu, ABS, DNV-GL, Class NK ve RINA temsilcileri tarafından konuya ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.

 Proje Mentoru Süleyman Savaş:“Ortak aklı bulmaya çalıştık”

Sertifika programının sektör ve üniversitenin biraraya gelmesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Proje Mentoru Süleyman Savaş “Projeyle birlikte güzel bir sinerji oluşturduk. Bu sinerjide ortak aklı bulmaya çalıştık. Bu sinerjinin içinde sanayi ve akademinin birlikte yer alması çok önemliydi. Ortak vizyon ve strateji oluşturabilmek için STK ve üniversitelerin ortak çalışması gerektiği kanaatindeyim. Bu başarıya gerçekleştirdiğimiz projeyle birlikte hayata geçirdik. Projenin en önemli amacı gemi inşada arge ve inovasyonun kapasitesini geliştirmekti. Ayrıca proje sektör ve üniversiteyi biraraya getirmesi açısından çok önemliydi.” diye konuştu.

Erkan Dereli:“Sektörde en önemli inovasyon ana makine üretmek”

Klas Kuruluşu Oturumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli “Gemi inşada sanayimizde yapılacak en önemli arge ve inovasyon çalışması şüphesiz gemilerin ana makinelerinin Türkiye’de üretilmesi olacak. Tülomsaş yıllardır ana makine üretti. Tülomsaş bizlere ana makine üretmenin imkansız olmadığını gösterdi. Şuanda yerli otomobil için herkes bir söylemde bulunuyor. Bizler büyük bir aileyiz. Aile içinde de mutlaka özeleştiri yapılmalı. Bu özeleştirilerden de herkes gerekli kazanımları elde etmeli. Şahsım adıma bu toplantıya yaklaşımım budur. Bizler deniz dostu, denizci dostlarız. Biz dostlarımızı ruhumuzla, gönlümüzle seviyoruz.” dedi.

 Mehtap Karahallı Özdemir:“Denizcilik Ar-Ge ve İnovasyona açık bir sektör”

Uluslararası kuralların arge ve inovasyon çalışmalarını beraberinde getirdiğini belirten Türk Loydu Emniyet, Çevre Kalite Bölüm Başkanı Mehtap Karahallı Özdemir “Türk Loydu, büyüklerimizin kurdukları hayalin bir gerçeği. Denizcilik sektöründe tüm alanları temsil ediyoruz. İnovasyonun telem prensipleri kullanıcı faydası sağlama, ticari anlamda da getiri elde etme. Klas kuruluşları kendi koyduğu kuralları, IMO’nun koyduğu kurallara ve bayrak devletlerinin koyduğu kuralların tümüne uymak zorundalar. Uluslararası faaliyetlere göre hareket ediyoruz. Gemide kullanılan malzemelerin emniyet ve çevre açısından doğrulama faaliyetleri yürütüyoruz. Son dönemlerde enerji verimliliği oldukça önem kazanan kuralların başında geliyor. Salınımların azaltılması ve balast suyu da önemli kurallar arasında. Denizcilik, arge ve inovasyona açık bir sektör. Bu çerçevede IMO’nun koyduğu çok önemli kurallar var. Tüm bu kurallar arge ve inovasyonu da beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Mentor SHIP (Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Mentorluk ve Sertifika Programı) Projesinin kapanış oturumundan sonra ‘’Ar-Ge ve İnovasyon Sertifika Eğitimi’’ katılımcılarının sertifikaları kendilerine takdim edildi.

Editör: TE Bilişim