Piri Reis haritasının 500. yılı

Bilkent Kültür Girişimi, Piri Reis’in haritasının 500. yılı nedeniyle hediyelik eşya koleksiyonu hazırladı. Koleksiyon Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla tanıtıldı

Bilkent Kültür Girişimi’nin (BKG), Piri Reis’in haritasının 500. yılı nedeniyle hazırladığı hediyelik eşya koleksiyonu için dün Topkapı Sarayı, BKG Müze Mağazası’nda bir toplantı düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Bilintur-BKG Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Orhan Hallik’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda yelpazelerden kahve takımlarına kadar pek çok seçenek sunan “Piri Reis 500. Yıl Özel Koleksiyon”u tanıtıldı. Ardından Piri Reis’in 1513 yılında hazırladığı dünya haritasının yer aldığı serginin açılışı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla yapıldı.

UNESCO’nun 2013 yılını ‘Piri Reis Yılı’ ilan etmesinin kendisini memnun ettiğini belirten Bakan Günay, “Son dönemde Piri Reis’in haritası hakkında pek çok iddia ortaya atıldı. Elimizdeki hazineleri kazanmak konusunda fazla destek görmüyoruz ancak bu hazineleri çürütmek konusunda efsaneler hemen dilden dile yayılıyor” dedi.

‘İddialar yanlış’

Günay yabancı basında çıkan “Türkiye kazı izinlerinde şantaj yapıyor” iddialarının yanlış olduğuna dikkat çekti: “Bir süredir tarihi eserlerle ilgili haklı bir mücadele sürdürüyoruz. Ama Avrupa’da bazı kişiler, hem kendi kamuoylarını, hem de bizim kamuoyumuzu yanıltmaya çalışıyorlar. Bir cami mihrabı, bir lahit kapağı gibi Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılmış bir eser varsa, müzeyle işbirliği yaparak eserin ülkemize iadesini istiyoruz. Bu mesele ve arkeolojik kazılar tamamen ayrı iki konu. Kazı alanını iyi korumadıkları, yeterli zaman ve kaynak ayırmadıkları için iptal ettiğimiz kazılar var.”

Piri Reis’in dünya haritası bu sergiyle 19 yıl sonra Topkapı Sarayı sergilenmeye başlanmış oldu. 11 Şubat’a kadar sürecek olan sergide Piri Reis’in 500 yıllık haritasının yanı sıra Kitab-ı Bahriyye ve Harita-i Ekalim adlı eserleri de yer alıyor.

GSÜ yeniden inşa edilecek

Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangınla ilgili konuşan Günay, “Tarihi binalarımız kullanımda olduğunda yangın düzeni açısından ciddi önlemler almak gerekiyor. Eskiden, zarar gören binalar yıkılıp yerine beton bina dikiliyordu. Bu binaysa aynı şekilde yeniden inşa edilecek” dedi.

Editör: TE Bilişim