Türk ve Kanadalı bilim adamlarından oluşan 15 kişilik ekip, R/V K. Piri Reis Araştırma Gemisi'yle Doğu Akdeniz'deki deprem aktivitelerini incelemek üzere demir aldı.

Testlerini başarıyla tamamladıktan sonra dün sabah itibariyle çalışmaya başlayan ekip, 20 Ağustos'a kadar araştırmalarını sürdürecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün yürütücülüğünde, Kanada Memorial Üniversitesi ile 1991 yılında Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin deniz yetki alanlarında başlatılan sedimantolojik ve jeofizik çalışmaların bu yılki hedefi, Anaksimander, Anaksimenes Denizaltı Dağları ve Florans yükseltisinin Miyosen'den (Üçüncü çağın memeliler ve maymunların gelişmiş olduğu dönemi) güncele kadar geçirdiği tektonik ve sedimanter evriminin ortaya çıkarılması.

TÜBİTAK ve TÜBİTAK'ın Kanada'daki eş değer kurumu NSERC destekli olarak sürdürülen çalışmanın bu dönemki ayağında 15 Türk ve Kanadalı bilim adamı, jeofizik ağırlıklı bir çalışma yapacak.

Aynı bölgede ve aynı amaçla 2007 yılında başlanan, ancak kötü hava koşulları nedeniyle tamamlanamayan çalışmanın devamı niteliğinde olan araştırma projesinin ana hedefini, Doğu Akdeniz'deki deprem aktiviteleri, Batı Toros Dağları ve Anaksimander ve Anaksimenes Denizaltı Dağlarının üzerindeki aktif bindirme fayları nedeniyle oluşabilecek kütle kaymaları ile tsunami tehlikesine ilişkin veriler elde edilmesi ve bu bağlamda bilimsel bilgilerin artırılması oluşturuyor.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuya ilişkin açıklamada, yola çıkan Piri Reis Araştırma Gemisi'nin, araştırmanın yapılacağı bölgeye ulaştığını, gerekli testleri başarıyla tamamladıktan sonra, dün sabah itibariyle ekibin çalışmaya başladığını bildirdi.

Bu çalışmanın 2007 yılında başlatılan, ancak olumsuz hava şartları nedeniyle gerçekleştirilemeyen araştırmanın devamı niteliğinde olduğunu aktaran Yaşar, söz konusu araştırmalar sonucunda elde edilecek verilerin, hem bilimsel hem de insan yaşamı bakımından oldukça önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Yaşar, ''Özellikle milyonlarca insanın tatilini geçirdiği ve 7 büyüklüğünün üzerinde deprem üretebilen Akdeniz havzasında meydana gelebilecek bir yer hareketinin de muhtemel etkileri hakkında daha fazla bilgi edinilmiş olacaktır. Bu nedenle söz konusu projeye katkıda bulunabileceğini düşünen yurt içi ve yurt dışı kurumlara bu çalışmalar açıktır. Bu konular ile ilgilenenler ve çalışmalara katkıda bulunmak isteyen kuruluşlar, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile irtibata geçebilirler'' dedi.

DAHA ÖNCEKİ ARAŞTIRMALAR
Verilen bilgiye göre, gerek sedimantolojik, gerek oşinografik ve gerekse jeofiziksel özellikleri nedeniyle doğal bir laboratuvar olarak kabul edilen Akdeniz Havzası'nda, enstitü dışında da, uzun yıllardan beri birçok Yunan, Alman, Fransız, İtalyan, İsrail ve Rus araştırma gemileri Türkiye'nin verdiği izinler çerçevesinde çeşitli araştırmalar yaptı.

Bu konuda Rusların 1987, 1991, 1996, 1997 ve 1999 yıllarında Akademik Nikolaj Strakhov, Gelendzhik, Akademik Boris Petrov ve Profesör Logochev araştırma gemileri ile gerçekleştirdikleri çalışmalar, Yunanlıların 2000, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında Aegaeo Araştırma Gemisi ile gerçekleştirdiği çalışmalar, Fransızların 1995, 1998, 2000 yıllarında L'Atalante ve Le Suroît araştırma gemileri ve 1998 yılında Le Nadir Araştırma Gemisi ve Nautile Denizaltısı ile gerçekleştirdikleri çalışmalar, Almanların 1987, 1995, 1999, 2001 ve 2006 yıllarında Meteor Araştırma Gemisi ile gerçekleştirdikleri çalışmalar bulunuyor.

Editör: TE Bilişim