Piri Reis ayda 150 liraya öğrenci okutacak

 Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik üniversitesi olarak 2008 Şubat ayında DTO tarafından kurulan Piri Reis, bir ilke imza atıyor.  İlk kez bir vakıf üniversitesinde öğrenciler ayda sadece 150 lira vererek eğitim görebilecek.

Kurulduğu günden bugüne birçok öğrenciye burslu eğitim veren Piri Reis Üniversitesi, önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde okul ücretini karşılayamayacak öğrencilere büyük bir fırsat sunuyor. Anadolu denizcilik meslek liselerinden gelen öğrencilere öncelik verdiklerini belirten Piri Reis Üniversitesi Rektörü Osman Kamil Sağ,  bu okullardan gelen öğrencilerin çoğunun mütevazı aile çocukları olduğunu yüzde elli burslu eğitimi bile karşılayamadıklarını dile getirdi. Piri Reis Üniversitesi’nin bu noktada da bir çözüm yarattığını vurgulayan Sağ, “Önümüzdeki dönem bir ilke imza atarak, bütün çocukları ücretsiz okutma kararı aldık. Yani durumu yeterli olmayan öğrencilerden yalnızca ayda 150 lira ücret alacağız. Bir vakıf üniversitesinde ilk defa biz çocuklardan para almayacağız” dedi. Piri Reis Üniversitesi’nin bugüne kadar öğrencilere yüzde 25 ila yüzde 75 arası burs verdiğini hatırlatan Sağ, “Şu anda bizim iki sınıfta 305 öğrencimiz var. Ortalama bizim verdiğimiz burs oranı yüzde 52, yani iki çocuktan biri bedava okuyor.  Ama o da yetmiyor. Çünkü Anadolu denizcilik yüksek meslek okulundan gelen çocuk yüzde 50 bursu bile karşılayamayabiliyor. Biz bu sene bunları kaldırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bankalar öğrencilere kredi sağlayacak

Osman Kamil Sağ, öğrencilerin bir yıl hazırlıkla birlikte beş yıl süre ile ayda sadece 150 TL vererek Piri Reis Üniversitesi’nde tahsil görebileceğini ve bu imkânın üniversite aracılığında öğrencilere kredi verecek bankalar ile gerçekleştirileceğini söyledi. Sağ, sistemin işleyişi konusunda ise şu bilgileri aktardı: “Öğrenci, mezun olup tarafımızdan ILO standartlarında maaşla bir işe yerleştirilmesini takiben maaşının bir kısmı ile borcunu çalışırken ödeyecek. Bu sistem özelleştirilmeden önce devletin YDO öğrencilerini 4 yıl boyunca ücretsiz okutması, bilahare mezuniyetlerini takiben TDİ gibi devlet kuruluşlarında mecburi hizmetli olarak borcunu ödeyinceye kadar çalıştırılmasına benzer bir modeldir. Her iki modelde de öğrenci istediği takdirde borcunu ödemesi durumunda denize çıkmayabilir, istediği kuruluşta karada çalışabilir. Türkiye’de ve dünyada zabitan açığının 2010’lara kadar bariz bir şekilde devam edeceğinin istatistiklendiği günümüzde bu model istekli ancak öğretim ücretini ödeyemeyen mezunu denizde çalışmaya da otomatik olarak yönlendirecek ve Türkiye’nin dünya denizciliğinde en üst düzeyde saygınlığa ulaşmasında anahtar rol oynayacak. Ayrıca bu yardımı alan öğrenci, sadece Türk armatörüyle değil, istediği takdirde yabancı filoda da çalışma konusunda serbest olacak ve bu konuda kendisine yardım edilecek.”

“Öğrenciler DTO’ya dua etmeli”

Gelirinin yüzde 50’sini eğitime ayıran Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) bu noktada çok büyük bir fedakârlıkta bulunduğunu belirten Osman Kamil Sağ, “Vakıf üniversiteleri ayda yaklaşık 20 bin lira ücret alırken, DTO’nun desteği ile Piri Reis üniversitesi öğrencilerden ücret almayacak. Şu anda belki bunlar görülmüyor ancak, 20-25 yıl sonra DTO’nun bu fedakârlığı dünyada da büyük yankı uyandıracak. Bu sebeple denizci olmak isteyen çocukların DTO’ya dua etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim