Kılavuz kaptan çarmıh kazası bir tehlikeyi ortaya çıkardı

Lloyds List Gazetesi’nin Singapur muhabiri Marcus Hand kaynaklı haberine göre, bir kılavuz kaptanın gemiye binişi esnasında pilot çarmıhı basamaklarından birisinin kırılması sonucu denize düşmesi sonrası Singapur makamları pilot çarmıhı kusurlarını inceleme altına aldılar.

Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi (MPA) armatörlere ve işleticilere bir sirküler göndererek, son günlerde meydana gelen bir kazaya değindi. Bu kazada, yabancı bayraklı bir gemiye binmeye çalışan bir kılavuz kaptanın, pilot çarmıhı basamaklarından birisinin kırılması sonucu dengesini kaybettiği ve denize düştüğü belirtildi.

Kılavuz kaptanın transfer eden motor personelince denizden kurtarıldığı açıklandı. MPA yazısında araştırma sonuçlarının kırılan  ahşap çarmıh basamağının gizli ekleme gibi dışarıdan belli olmayan bir kusuru bulunduğunun tesbit edildiği de açıklandı. “Bir müddet sonra sıkı geçmeli sistemin pilot çarmıhı basamağını zayıflattığı ve neticede kılavuz kaptanın ağırlığına dayanamayıp kırıldığı”  belirtildi. MPA; gemi armatörlerini ve işleticilerini uyararak IMO’nun Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri hakkındaki A.889(21) sayılı Karar’ının gereklerine uyulmasını, gemi personeli ve malzeme sağlayanların IMO tavsiyelerine uymalarının sağlanmasını istedi. Bu Karar’da istenenler arasında eğer sert ahşaptan yapıldığı takdirde çarmıh basamağının tek parça olması ve ekleme-saplama bulunmaması da bulunuyor. MPA açıklamasında “Eğer  IMO tavsiyelerine ilgili taraflar uymuş olsalardı bu kaza meydana gelmeyecekti” denildi.

Kaynak: Lloyd's List

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim