Petrolde 40 yıl sonra bir ilk!

ABD'de Obama yönetimi 40 yıldır süren ham petrol ihracatı yasağını gevşetmeye hazırlanıyor. 1970'li yıllarda Arap ülkelerinin petrol ambargosunun ardından yürürlüğe konan ham petrol ihracat yasağı iki şirkete verilen izinlerle ilk kez yumuşatıldı.

ABD'de 40 yıl sonra bir ilk yaşanacak. 40 yıl boyunca yasak olan ham petrol ihracatı için yasaklarda yumuşamaya gidildi.

ABD Ticaret Bakanlığı Pioneer Natural Resources ve Enterprise Products Partners şirketlerine yurtdışındaki alıcılara petrol satma izni getirdi.

Satış miktarının ufak olduğu ancak Ağustos ayında gerçekleşeceği belirtildi.

Satış sembolik de olsa büyük öneme sahip olacak. ABD Arap ülkelerinin 1970'lerdeki petrol ambargosundan sonra sadece dizel ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin ihracatına izin veriyordu. Ham petrol ihracatını ise yasaklamıştı. Bunun tek istisnası belli ölçülerde Kanada'ya yapılan satıştı.

PETROL ÜRETİMİ HIZLI ARTTI

ABD'de özellikle kayadan çıkarılan petrollerle birlikte ultra hafif petrol ürünlerinin fiyatı ham petrole göre 10 dolar düşmüştü. ABD'nin günlük petrol üretiminde de son 4 yılda büyük artış yaşandı. Wall Street Journal'a göre 4 yıl önce günde 6 milyon varilin altında petrol üretilirken Mart 2014 itibariyla bu rakam 8.2 milyon varile kadar çıktı.

Editör: TE Bilişim