BADER EĞİTİM SEMİNERLERİNE BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ.

Barbaros Denizciler Derneği (BADER) ve Uludağ Üniversitesi Gemlik Denizcilik Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlemiş olduğu “PETROL VE DENİZ KİRLİLİĞİ” konulu seminer 02 Nisan 2013 Salı günü Gemlik Asım Kocabıyık MYO Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konuşmacılar:

  • Yılmaz Taşçı (UDH Bakanlığı Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü – Şube Müdürü)
  • Mehtap Akbaş  (Mare Deniz Temizlik Hiz. A.Ş)
  • Emra Kızılay ( Mare Deniz Temizlik Hiz. A.Ş)

Denizcilik sektörünün yoğun ilgi gösterdiği seminere Gemlik Kaymakamı Sn.Cahit IŞIK , Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi KOÇAK , Gemlik Asım Kocabıyık MYO Müdürü Sn.Prof.Dr.İlhanTURGUT , Bursa İl Çevre Müdürü Sn.Eyüp GÜL,Bursa Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürü Sn.Dr. Harun ÖZMADEN,T.C.Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı  Gemlik Liman Başkanı Sn.Serkan CANLI , CHP İlçe Yöneticileri ile Gemlik Yerleşkesi öğrencileri,  Gemlik’te bulunan liman tesis yetkilileri ve çok sayıda yerel otorite temsilcisi katıldı.

Seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Seminerin açılış konuşması Gemlik Asım Kocabıyık MYO müdürü Prof. Dr İhan Turgut,  BADER  Yönetim Kurulu  Başkanı Kaptan Mustafa Dülgar ve Gemlik Denizcilik Topluluğu Danışmanı Öğr.Gör. E.Murat Tacar tarafından yapıldı.

Dülgar, BADER’in bugüne kadar  elliye yakın seminer gerçekleştirdiğini fakat Gemlik’teki seminerin İstanbul dışındaki ilk seminer olması sebebiyle ayrı bir mutluluk ve heyecan duyduklarını belirtti. Özellikle Gemlik’in göstermiş olduğu misafirperverliğe çok teşekkür eden Dülgar, İstanbul dışında tüm Türkiye’de seminerlerinin devam edeceğini söyledi.

Seminer 2007 yılında Güney Kore’de meydana gelen HEBEI SPIRIT çevre felaketinin videosunun gösterimi ile başladı.

Konuşmacılardan Mehtap Akbaş, Deniz kirliği ve kirletici kaynakların neler olduğu, Petrol kirliliğinin doğurduğu sıkıntılar ve toplumun deniz kirliliği ve çevre bilinci açısından bilinçlendirilmesinin gerekliliği ile ilgili sunumunu yaptı.

Akbaş, Dünya literatürüne geçmiş olan büyük petrol kazaları ile ilgili yapmış olduğu sunumunda, dünyadaki uygulamaları hakkında bilgi verdi.  Gelişmiş ülkelerin öncülüğünü yaptığı ve 1960’larda başlayıp günümüzde denizcilik camiasında uygulaması mecburi tutulan bazı kuralların büyük olaylar sonucunda meydana geldiğinin ve bu olayların hiçbir zaman göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Akbaş, 2010 yılında Meksika körfezinde meydana gelen Deep Water Horizon ( BP) olayının yaklaşık maliyetinin 20 milyar $ civarında olduğu  ve bu tarihten sonra ülkelerin deniz kirliliğine bakış açılarında değişikliğe neden olduğunu ifade etti.

Bu uygulamalara Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar ve uluslar arası kurallara  kronolojik tarihi ile ilgili detaylı bilgi veren Akbaş, günümüzde Türkiye’deki uygulanan anlaşmaların başarılı sonuçlarından bahsetti.

UDH Bakanlığı Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü – Şube Müdürü Yılmaz Taşçı, Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı olarak Türkiye’de deniz ve çevresi açısından yapılan uygulamalar ve yakın zamanda açılması planlanan Acil müdahale merkezileri hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin deniz kirliliğine bakış açısını değiştirmek adına yapılan uygulamalar ve bu uygulamalar neticesinde Antalya ve Marmara Ereğlisi’nde kurulacak Acil müdahale merkezleri ile sahil şeritlerinde bazı bölgelere konuşlandırılacak acil müdahale ekipman konteynırları ve içerikleri hakkında bilgi verdi.

Taşçı, 5312 sayılı Deniz kirliliği’ne Acil Müdahale kapsamında bakanlık olarak yetki verdikleri Acil müdahale firmaları ve denetlenen liman tesislerinin başarıları ve yaşamış oldukları bazı sorunlardan bahsetti.

Taşçı, Bakanlık olarak ayrıca 2014 yılında kademeli olarak mecburi olacak olan Balast suyu devresi hakkında Bakanlık olarak  yapmış oldukları çalışmaların ve bu çalışmaların ülkenin deniz sularına, deniz çevresine ve ekolojik dengeye katkılarını anlattı.

Mare Deniz Temizlik Hiz. A.Ş  İşletme Müdürü Emra Kızılay, olası bir petrol ve deniz kirliliğine müdahalede izlenecek yöntemler, petrol kirliliğinde liman tesislerinin rolü ve örnek bir deniz kirliliği operasyonunu anlattı. Deniz kirliliğinde bulunan ortama ve duruma göre izlenecek yöntemlerden ekipman kullanarak deniz temizliği, yerinde petrolün yakılarak yok edilmesi ve Türkiye’de kullanılmamasına rağmen kimyasal (dispersant) kullanarak yapılan temizliklere örnek verdi.

Kızılay, 5312 sayılı Petrol ve Deniz kirliliğine acil müdahale kanunu kapsamında liman tesislerine düşen sorumluluklar ile liman tesislerinin deniz kirliliğine müdahale konusunda bilinçlendirilmesi ve olası bir durumda yaşayacakları hakkında bilgi verdi. Daha sonra 2010 yılında Kilyos kıyılarında olan bir petrol kirliliğine müdahale ve yaşanan süreçlerin yer aldığı örnek bir operasyon hakkında bilgi verdi.

Seminer, Konuşmacılara teşekkür plaketi verilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim