Petrol Sızıntısının Kurbanı Yunuslar

Tarihin en büyük çevre felaketlerinden olan Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının etkileri sürüyor. Son araştırmaya göre bölgedeki yunusların yarısından fazlası ağır hasta.

 Dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kabul edilen ve 2010 yılında Meksika Körfezi’nde gerçekleşen petrol sızıntısından sonra yapılan en kapsamlı çevre araştırmalarından birinin sonuçları açıklandı. Bölgede yaşayan şişeburunlu yunuslar üzerinde gerçekleştirilen araştırma, hayvanların büyük bölümünde ciddi hastalıkların görüldüğünü ortaya koydu.

Yunuslarda, dökülmüş dişler, ciğer hastalıkları, anormal hormon seviyeleri gibi rahatsızlıklar görüldüğü, hamile yunusların ise ölü fetüsler taşıdıkları belirtiliyor. İncelenen 32 yunustan yarısının çok ciddi hastalıkları olduğu ya da ölmek üzere oldukları ortaya çıktı.

BP: Bizimle ilgisi yok

Araştırmanın lideri Lori Schwacke yaptığı açıklamada, “hayatında bu kadar ciddi hastalık taşıyan bir hayvan yoğunluğu görmediğini” belirtti. Bununla beraber, aralık ayında Çevresel Bilim ve Teknoloji dergisinde yayımlanan araştırma raporlarına karşılık olarak British Petrol (BP) firmasından yapılan savunmada, yunusların bu durumunun sebebinin petrol sızıntısı olmadığı iddia edildi. Yapılan açıklamada, sızıntıdan önce de bölgede yunus ölümleri yaşandığı belirtildi ve sorumlu olarak tarımsal atıklar ve denize karışan kimyasallar gösterildi.

Buna karşılık olarak, araştırmacılardan Teri Rowles, “sızıntı öncesi için yeterli veri olmadığını” kabul etti, ancak “sızıntının yunus ölümlerindeki rolünün kesinlikle gözardı edilemeyeceğini” ifade etti.

Editör: TE Bilişim